L’oposició critica la gestió informativa del Govern davant el tall de llum

El president de la Generalitat, Salvador Illa, saluda a Albert Batet, líder del grupo de Junts en el Parlament

El president de la Generalitat, Salvador Illa, saluda a Albert Batet, líder del grupo de Junts en el Parlament / Alberto Paredes / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les explicacions del president Salvador Illa al Parlament sobre la gestió de l’apagada elèctrica no satisfan l’oposició. Malgrat que el cap de la Generalitat va explicar ahir cronològicament totes les gestions fetes pel Govern i va argumentar que la seva prioritat va ser la "seguretat" de les persones i donar "informació veraç", tots els partits –tret del seu– li van criticar no haver comparegut amb més celeritat.

Qui va qüestionar l’actuació del Govern amb més contundència va ser Junts, que fins i tot va preguntar ahir al president si pensa "cessar" algun membre de l’Executiu. El president del grup parlamentari, Albert Batet, va reconèixer que Illa no té responsabilitats sobre el zero elèctric, però sí que li va retreure haver estat "absent" i "desaparegut" les primeres hores de la crisi energètica, cosa que va assegurar que va donar ales a "especulacions" i tota classe de "fake news". "El Govern de tothom va ser el Govern de ningú. Va fallar el seu Govern, la comunicació i el seu lideratge", va resumir Batet.

Notícies relacionades

La duresa de les crítiques dels postconvergents va indignar el Govern i el PSC, que van arribar a acusar Junts de tenir un comportament "poc patriòtic" i fins i tot "impúdic". El retret dels socialistes va fer pujar els decibels de la rèplica de Batet, que va acusar l’Executiu d’"irresponsable" per no "valorar l’actitud de Junts" i de traslladar el debat al terreny "personal" i a la "demagògia".

També ERC i la CUP van criticar la política comunicativa de l’Executiu, però van adoptar un to més constructiu i van llançar algunes propostes. Republicans i anticapitalistes van coincidir a proposar una comissió parlamentària per intentar entendre què va passar. Esquerra vol que la comissió sigui d’estudi i la CUP que sigui d’investigació, però les dues persegueixen el mateix: trobar les causes que expliquin què va passar.