Merkel truca per telèfon a Rajoy per interessar-se pels ferits

Dirigents europeus critiquen l'actuació violenta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i demanen diàleg

zentauroepp40366520 observadores internacionales171001190347

zentauroepp40366520 observadores internacionales171001190347 / Anna Mas Talens

6
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Ricardo Mir de Francia / Eva Cantón / Begoña Arce

Dirigents europeus han criticat la violència policial contra els votants en el referèndum de Catalunya i han demanat diàleg, mentre que la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha trucat per telèfon al Mariano Rajoy «per interessar-se pels ferits», segons ha informat el diari alemany 'Die Welt'.,

El primer cap de Govern de la UE a reaccionar a la jornada ha sigut el belga Charles Michel. “La violència no pot ser mai la resposta. Condemnem totes les formes de violència i reafirmem la nostra crida al diàleg”, ha dit.

Fins ara l'Executiu belga, que lideren els liberals francòfons en coalició amb els nacionalistes de Flandes, havia optat per mantenir-se al marge del debat. “En aquests moments és una qüestió espanyola, no està en l'agenda europea. Si en un moment donat hagués d'estar-ho ens pronunciarem però no posaré el carro abans que els bous”, indicava Michel aquesta la setmana passada. Però l'actuació policial d'aquest diumenge no l'ha deixat indiferent. Ni a ell ni altres forces polítiques a Bèlgica. “La violència no té cabuda en un procés democràtic”, afegia el vicepremier belga, el nacionalista flamenc Jan Jambon.

I el mateix el cap de files de la N-VA i alcalde d'Anvers, Bart de Wever, anava encara més enllà. “No hi ha lloc a Europa per a responsables polítics que recorren a la violència. Aquells que continuen rebutjant una mediació internacional neguen la democràcia”, ha advertit. Fins i tot el president del Partit Socialista, Elio Di Rupo, ha posat el dit a la llaga. “Sigui quina sigui la nostra opinió sobre el referèndum català res justifica tal violència al cor mateix de la UE”. 

A França, reticents a entrar en el vesper de la crisi catalana, ni el president Emmanuel Macron ni el Govern francès han reaccionat a la violenta jornada que ha viscut Catalunya aquest diumenge. Però a França es veu amb preocupació el dur pols que mantenen Madrid i Barcelona. El president de l'Assemblea Nacional, François de Rugy, antic ecologista i membre de La República en Marxa (LREM), el partit de Macron, ha admès que “és una mica trist veure que al cor de la Unió Europea, un dels membres més importants no aconsegueix trobar una via democràtica, una solució a les diferències entre l'Estat central i Catalunya, que és una regió molt forta amb una identitat molt forta”.

“No es tracta de saber qui té raó i qui s'equivoca, s'ha de trobar una solució de compromís”, ha afegit De Rugy, que recorda que José Luis Rodríguez Zapatero va negociar amb les autoritats catalanes i lamenta que Mariano Rajoy no ho hagi fet. “L'Estat espanyol ha perdut la seva sang freda. La nació no pot ser una camisa de força”, ha dit a Twitter la principal cara visible de l'oposició i líder de l'esquerrana França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon.  

També s'ha expressat a les xarxes socials l'excandidat socialista a la presidència francesa, Benoît Hamon, que ha condemnat la dura actuació policial. “Aquestes imatges per impedir a la gent votar a Catalunya són dures". L'alcaldessa de París, la francesa d'origen espanyol Anne Hidalgo, en unes declaracions realitzades abans de la jornada de l'1-O ha dit no entendre per què Catalunya vol separar-se d'Espanya. “Em costa entendre-ho des del pla afectiu i des de l'intel·lectual”. 

Des d'Alemanya, l'expresident del Parlament Europeu i líder dels socialdemòcrates alemanys, Martin Schulz, ha qualificat de "preocupant" el que ha passat a Barcelona i ha demanat en un tuit un "diàleg immediat" entre el Govern de Madrid i la Generalitat.

En termes similars s'han pronunciat els actuals copresidents del Grup dels Verds a l'Eurocambra, Ska Keller i Philip Lamberts. "Aquest és un problema polític i necessita ser resolt políticament, no per la força policial", han afirmat alhora que han demanat a la Comissió Europea que mediï en el conflicte. "Condemno els fets i demano una solució negociada", ha assenyalat el líder del Grup liberal del Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, així com el ministre d'Afers Exteriors de Lituània, Linas Linkevicius.

Al Regne Unit, el líder de l'oposició, el laborista, Jeremy Corbyn, ha condemnat la “violència policial”, durant la jornada del referèndum. “La violència policial contra els ciutadans a Catalunya és escandalosa. El Govern espanyol ha d'actuar per posar-hi fi immediatament”, ha assenyalat Corbyn a Twitter.

La ministra principal d'Escòcia, la independentista Nicola Sturgeon, pel seu costat, també s'ha mostrat “cada vegada més preocupada per les imatges que arriben de Catalunya. Al marge de la nostra opinió sobre la independència, tots hauríem de condemnar les escenes que hem vist” ha afirmat en un tuit. La líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ha fet una crida perquè “Espanya canviï de rumb abans que algú resulti greument ferit”. “Algunes de les escenes a Catalunya aquest matí són bastant xocants i, amb tota seguretat, innecessàries. Simplement, deixin la gent votar”, ha afegit.

Els observadors internacionals que han supervisat la consulta han mostrat la seva preocupació per «l'ús de la força». «Utilitzar la policia contra unes eleccions democràtiques no s'hauria de tolerar a Europa» ha dit el diputat danès Lars Aslan Rasmussen.

Portada als EUA

Els grans mitjans nord-americans, pel seu costat, porten a les seves portades la cobertura sobre el referèndum, un tema que està sent ‘trending topic’ de Twitter en el conjunt dels Estats Units. La CNN titula “Caos a Catalunya” i a l'entradeta escriu que “hi ha informacions de centenars de ferits després que la Policia Nacional llancés una massiva operació per reprimir el vot”. 'El Wall Street Journal' titula amb “Els catalans desafien els antiavalots per votar en el referèndum”. L'article reflexiona sobre la gravetat dels esdeveniments i les seves potencials conseqüències: “Els esclats de violència podrien aprofundir el llarg conflicte que ha trencat Espanya i abocar el país a una crisi institucional”, escriu el diari financer de Nova York.

Notícies relacionades

'The Washington Post' presenta la votació com “un acte massiu de desobediència civil”, organitzat “pel govern regional” però “propulsat des de grups de WhatsApp, missatges encriptats i comitès clandestins”. El seu corresponsal a Europa sosté que l'actuació de les forces de seguretat està cridada a danyar la reputació d'Espanya. “La imatge no podria ser pitjor per al Govern central. Encara que Madrid podria haver tingut la Constitució de la seva part, el bombardeig d'imatges que està arribant des de Catalunya a la resta del món, mostra homes i dones normals arrossegats per fer-los fora els col·legis electorals per policies amb casc vestits completament de negre”, escriu William Booth en un article sota el títol: “Enfrontaments durant la votació catalana d'independència a Espanya deixen almenys 300 persones i 12 policies ferits”.

Per la seva part, 'The New York Times' obre amb el títol: “Els catalans desafien Espanya votant sobre la independència i xoquen amb la policia”. La notícia recull les declaracions de Puigdemont, en què qualifica l'actuació policial d'“injustificada i irresponsable”, i també del delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, que sosté que “l'estat de dret ha desmantellat el referèndum il·legal”.