DISTRIBUEIXEN UN MILIÓ DE PAPERETES

Les entitats sobiranistes denuncien una 'operación tumulto' per evitar l'1-O

La presidenta del Parlament equipara la dictadura franquista amb les actuacions de l'Estat

Òmnium i l'ANC distribueixen un milió de paperetes per tot Catalunya

Enganxada de cartells a Barcelona a favor del referèndum. / Xavier Jubierre

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

Després de frenar la logística de l’1-O, els ulls de l’Estat es van posar, divendres, en les entitats sobiranistes. La consideració de «tumult» a les manifestacions organitzades per ANC i Òmnium, potser per justificar un delicte de sedició, les va posar en guàrdia. I ahir van respondre amb tot un desafiament: el repartiment, a Barcelona, d’un milió de paperetes de vot del referèndum.

A tan sols set dies de l’1-O, les entitats es van moure perquè no afluixi la mobilització permanent. Amb el lema Marató per la Democràcia, Òmnium va conjurar els sobiranistes davant dels ajuntaments per penjar cartells i pancartes a favor del referèndum.

A Barcelona, la diada castellera de la Mercè va impedir reunir els sobiranistes a la plaça de Sant Jaume, i el punt neuràlgic es va traslladar a la plaça de la Universitat, lloc representatiu d’aquest apogeu als carrers després que els estudiants ocupessin divendres el rectorat de la Universitat de Barcelona.

EFE / ALEJANDRO GARCÍA

Als crits de «no esteu sols» i «votarem», la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president de l’ANCJordi Sánchez, i el d’ÒmniumJordi Cuixart, van aparèixer entre els seus per cridar a la participació l’1 d’octubre i per demanar «obediència» davant «les provocacions de l’Estat». «Us demano que ens feu cas, que sigueu obedients, passi el que passi aquests dies a les persones de les entitats o als membres del Govern de la Generalitat, que ningú s’equivoqui amb la resposta que hem de donar», va asseverar Sànchez. En el mateix sentit es va expressar Forcadell, que va batejar com a operació tumult les intervencions de l’Estat: «Volen fer veure que a Catalunya hi ha violència i no n’hi ha, no n’hi ha hagut, ni n’hi haurà. Som un poble pacífic i ens hem de conjurar tots perquè així sigui».

"Cop d'Estat"

Sánchez va culpar el Govern d’estar «destruint l’Estat democràtic i de dret, la legalitat del 78 i l’Estat de les autonomies» i d’«actuar per la porta del darrere». «El que estan fent és un autèntic cop d’Estat», va etzibar, i va vacil·lar: «Estan molt nerviosos perquè han invertit milers d’hores a buscar el tresor democràtic més ben guardat en aquest país: les urnes. I no les troben perquè quan un poble vol preservar el tresor de la democràcia no hi ha Guàrdia Civil ni fiscal ni jutge que pugui descobrir on són», va asseverar entre aplaudiments.

Forcadell va assegurar que el Govern «està actuant exactament igual que la dictadura franquista» i va assenyalar que en «el tribunal de responsabilitats polítiques i el tribunal contra la maçoneria i el comunisme també hi havia procediments penals i posaven multes». I ho va rematar: «Volen acusar-nos de sedició perquè comporta presó. Però si es pensen que tancant-nos acabaran amb les nostres idees que sàpiguen que la democràcia i la llibertat no tenen ni parets ni fronteres». «No va poder el franquisme, ara no podran ells», va insistir Cuixart.

El control dels Mossos d’Esquadra va irrompre en els discursos. «Han entrat en un estat de nerviosisme que els porta a creuar totes les línies vermelles», va dir Sánchez, i va defensar la gestió dels atemptats per part de la policia catalana per evidenciar que «no s’ha de canviar» perquè «no s’està produint cap anomalia». Més contundent va ser Cuixart: «Diuen que voldrien posar un coronel al capdavant dels Mossos, no podran, i aviat voldran posar el senyor Millo de president de la Generalitat, i tampoc podran», va emfatitzar al tornar a cridar a la mobilització.

Tots van remarcar que el conflicte català «no és un enfrontament entre pobles» i van assegurar que «estan junts tots els demòcrates dels pobles d’Espanya lluitant per les llibertats civils i els drets democràtics», en al·lusió a l’assemblea d’Units Podem a Saragossa.

Distribució de paperetes

Notícies relacionades

El president de l'ANC va animar a «arrencar de casa la gent que encara dubta si anar a votar o no», i a dirigir-se a les urnes amb els indecisos. «Gasteu tota la tinta de les vostres impressores, ompliu totes les parets d'aquest país de cartells que cridin a defensar la democràcia, i la gent del sí que som molts a treballar i a guanyar legítimament la llibertat a les urnes», va tancar, mentre la plaça s'omplia a poc a poc de propaganda.

L'escenificació sobiranista es va acabar amb l'anunci de Cuixart sobre el repartiment de paperetes en diferents punts de Catalunya. Els estudiants congregats al Rectorat, van treure caixes plenes de paperetes i en van organitzar la distribució per tota la ciutat. «No tingueu cap por, aquesta és la nostra llibertat», va proclamar el líder d'Òmnium.