ASSEMBLEA PARLAMENTÀRIA DE PODEM

Iglesias i Colau reclamen un Govern d'unitat plurinacional que pacti un referèndum

El líder de Podem i l'alcaldessa de Barcelona pressionen Sánchez perquè se sumi a un front anti-Rajoy

PDECat firma el manifest per una consulta pactada i ERC agraeix el gest però no el subscriu

undefined40260063 gra004  zaragoza  24 09 2017   la alcaldesa de barcelona  ad170924110829

undefined40260063 gra004 zaragoza 24 09 2017 la alcaldesa de barcelona ad170924110829 / Toni Galan

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Saragossa

Els crits amenaçants dels ultradretans a les portes es van barrejar amb les veus dels que demanaven un referèndum pactat per a Catalunya dins del pavelló Siglo XXI de Saragossa. L'assemblea parlamentària d'Units Podem ha evidenciat aquest diumenge com l'auge de l'atmosfera de tensió conviu amb intents per buscar una solució al conflicte territorial.

Des de l'escenari, el líder dels morats, Pablo Iglesias i l'alcaldessa de Barcelona, han pressionat el PSOE per sumar forces i construir un nou executiu que garanteixi una consulta pactada amb l'Estat en la qual els catalans puguin decidir el seu futur amb garanties.

“Cal un nou govern d'unitat plurinacional i democràtica que organitzi un referèndum, que el negociï i que generi un diàleg constituent que torni el protagonisme a la gent”, va reclamar Iglesias en un discurs especialment intens.

"¿Què pretén el Govern? ¿la derrota de Catalunya? ¿arrasar Catalunya? No ho podem acceptar"

El mateix missatge havia deixat a Sánchez l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau a primera hora del matí en la inauguració del conclave. “Des de la humilitat i el respecte, la responsabilitat d'Estat avui és escoltar a Catalunya, no alinear-se amb un PP bunqueritzat que està suspenent l'autonomia de Catalunya”, va interpel·lar.

Iglesias va reclamar que les forces polítiques congregades (Units Podem, ERC, PNB, PDECat, Compromís i Més) uneixin també el PSOE i treballin a partir d'ara, per diferents que siguin les posicions de partida, per promoure un referèndum pactat. Tot i així, Iglesias també ha sortit en defensa de l'1-O i ha exigit al Govern que permeti la consulta. “Apel·lem al Govern perquè el pròxim 1-O permeti a la ciutadania catalana expressar-se i exercir els seus drets democràtics”, va reclamar.

El líder dels comuns, Xavier Domènech ha subratllat en el seu discurs la riquesa de la plurinacionalitat i ha criticat que el Govern només busqui “la seva victòria” davant la “derrota” dels catalans.

¿"Alternativa" o "pagafantisme"? 

L'assemblea parlamentària reuneix càrrecs electes de Units Podem, ERC, PDECat, PNB i Compromís de totes les autonomies, entre diputats, senadors i alcaldes.

La trobada ha aprovat un manifest que advoca per un referèndum acordat amb l'Estat perquè els catalans puguin decidir. En principi, els republicans no firmaran el document. Asseguren que hi assisteixen només com a observadors perquè la seva aposta és l'1-O i no esperar a una consulta pactada.

El seu coportaveu al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha burlat a les xarxes socials de l'assemblea podemista amb una imatge d'envasos de Fanta. Dimarts, al Parlament, ja va criticar l'altra iniciativa, la comissió territorial del PSOE, i va advertir que ERC està tipa de "pagafantisme" al participar en propostes que no aconsegueixen les seves reivindicacions

Notícies relacionades

La participació del PDECat en l'assemblea és diferent de la d'ERC. Els postconvergents han rubricat el manifest que reclama un referèndum acordat amb l'Estat. No renuncien a l'1-O, però donen la benvinguda a les iniciatives que obrin el diàleg.

"Les propostes d'acord polític sempre les recolzarem, no rebutjarem cap oportunitat de treballar junts", ha explicat el portaveu al Congrés, Carles Campuzano, que considera el manifest "un document de mínims". El PNB també ha recolzat el manifest.