Suspensió sense el 155

Catedràtics de Dret Constitucional analitzen les maniobres de l'Executiu de Rajoy per frenar l'1-O

zentauroepp40199525 barcelona  20 09 2017 la guardia civil entra en la conseller170923192913

zentauroepp40199525 barcelona 20 09 2017 la guardia civil entra en la conseller170923192913 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

Les intervencions de la Guàrdia Civil en la macrooperació per evitar l'1-O han sigut interpretades pel Govern català com una "aplicació encoberta de l'article 155 de la Constitució". El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va utilitzar aquests termes per criticar la intervenció del pressupost de l'administració catalana per ordre del Ministeri d'Hisenda, dirigit per Cristóbal Montoro, i el president del Govern, Carles Puigdemont, va titllar de "suspensió de facto de l'autogovern" i d'"estat d'excepció", les detencions a alts càrrecs de l'Executiu relacionats amb el referèndum.

L'article 155 permet al Govern decretar la suspensió de l'autonomia per forçar que el govern autonòmic reorienti les seves actuacions al que està establert a la Carta Magna. Per activar-lo, ha d'enviar un requeriment prèviament al president d'aquesta regió i, en cas que no en faci cas, pot tirar endavant les mesures que consideri amb l'assentiment per majoria absoluta del Senat. Encara que l'article no estableix quines cauteles es poden adoptar, el catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Sevilla, Javier Pérez Royo, assegura que una pot ser "posar els Mossos d'Esquadra al servei del Ministeri de l'Interior", una maniobra que el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada ja ha posat en marxa.

A pesar que públicament els membres de l'Executiu de Mariano Rajoy han rebutjat l'aplicació de la suspensió de les competències de la Generalitat, fonts de la Moncloa reconeixen que tan sols es trigaria "cinc dies" a poder aplicar-se.

Intervenció per ordre ministerial

La catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona, Mercè Barceló, assegura que el fet que el Govern hagi agafat les regnes dels comptes de la Generalitat respon "de facto" a una suspensió de l'autonomia "emmascarada" sense avís previ ni aprovació a la Cambra Alta. "Una ordre ministerial està servint per intervenir les finances de la Generalitat", denuncia. "La Generalitat no ha fet res per ser intervinguda. Només va deixar de passar informes i això no està previst a la Llei d'Estabilitat Pressupostària a la qual s'acull el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro", argumenta, i recorda que "el control dels comptes és l'únic que permet prendre decisions autònomes". 

"S'estan prenent les mateixes mesures que si es posés en marxa el 155"

Javier Pérez Royo

Catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Sevilla

En la mateixa direcció apunta el catedràtic de la mateixa disciplina a la Universitat de Barcelona, Xavier Arbós, que considera que aquesta intervenció suposa un "atac innegable a l'autogovern". "S'estan prenent les mateixes mesures que si es posés en marxa l'article 155 sense declarar-lo ni posar-lo per escrit", afegeix Pérez Royo, i apunta que les últimes ofensives del Govern per frenar el desafiament independentista es dissenyen amb la màxima opacitat.  

De causa particular a causa general

Però no tot es pot ficar dins del mateix sac. Les actuacions de la Guàrdia Civil per detenir, interrogar i registrar seus de la Generalitat responen a ordres judicials del jutge d'instrucció número 13 de Barcelona, en una causa oberta arran de les polèmiques declaracions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal a l'asseverar que el Govern català va obtenir il·legalment les dades fiscals dels catalans.

"Aquest jutge està inculpant tot Catalunya a partir d'una causa particular", critica Barceló, i afegeix que "s'ha de ser molt acurat" perquè es desconeix el contingut de la causa perquè està sota secret de sumari. "Desconeixem les seves ordres i motivacions", aclareix Barceló. 

"El jutge està inculpant tot Catalunya amb una causa particular"

Mercè Barceló

Catedràtica de Dret Constitucional a la UAB

La pregunta clau segueix sent per què el jutge no actua directament contra els consellers del Govern. "No es deté directament els responsables de l'1-O perquè són aforats i el jutge perdria el control de la causa", respon la catedràtica, i a l'igual que ella, Pérez Royo puntualitza que amb aquesta decisió "evita portar les seves maniobres davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)", lloc al qual correspondria la investigació dels membres de l'Executiu de Puigdemont per la seva condició d'aforats.

"Els actes de l'1-O són legals sempre que no els organitzin les institucions"

Xavier Arbós

Catedràtic de Dret Constitucional a la UB

¿Vulneració de drets?

Notícies relacionades

Els experts també alerten que s'estan vulnerant drets fonamentals amb la suspensió d'actes a favor de l'1-O.  Però Arbós insisteix a distingir entre els ciutadans i les institucions per valorar aquest trencament: "Els ciutadans poden fer tot el que no estigui prohibit, mentre que les institucions tot allò que se'ls permeti". D'aquesta forma, resol que el dret a la llibertat d'expressió queda suspès al prohibir-se actes de campanya a favor de l'1-O, sempre que no estiguin organitzats pel Govern català. "Tots els actes de propaganda del referèndum són perfectament legals. No hi ha delicte perquè responen a la llibertat d'expressió i de reunió", assegura.

Per la seva part, Barceló també denuncia que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional "hagi actuat sense ordre judicial". "El que va passar a la seu de la CUP i en algunes impremtes és una provocació perquè els agents es van plantar allà i va ser llavors quan van gestionar l'ordre necessària per al registre", sentencia.