SUPORTS INTERNACIONALS

Rajoy va a Washington a buscar la declaració de Trump contra l'1-O

El president es reunirà per primera vegada amb el líder dels EUA aquest dimarts, cinc dies abans del referèndum

La Casa Blanca li donarà tracte de soci preferent i per tant hi haurà dinar i roda de premsa amb el president

undefined38606227 trump y rajoy en bruselas  foto  twitter de rajoy170922175922

undefined38606227 trump y rajoy en bruselas foto twitter de rajoy170922175922

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Tot just cinc dies abans del referèndum de l’1 d’octubre, Donald Trump, president dels Estats Units, es pronunciarà sobre el desafiament independentista català. Lo farà demà en la sala de premsa de la Casa Blanca i al costat de Mariano Rajoy. L’equip del president espanyol va aconseguir el mes d’agost passat que el líder nord-americà els reservés dues hores en la seva agenda en aquesta setmana clau.

Rajoy disfrutarà del tracte que es dona als socis preferents: primer breu reunió al Despatx Oval; després, dinar entre les dues delegacions i, per últim, roda de premsa conjunta dels dos mandataris. Ni el seu antecessor, José Luis Rodríguez Zapatero (el 2009), ni tampoc ell mateix, en la seva anterior visita a la residència del president nord-americà, el 2014, van rebre aquestes atencions en les seves respectives entrevistes amb Barack Obama.

Sembla que el caràcter impulsiu de Trump no ha evitat que el Govern central vulgui apuntar entre els seus suports internacionals contra el referèndum el del president dels EUA. Obama ja es va manifestar a favor d’una Espanya «unida i forta» en una reunió amb Felip VI el 2015, també buscada amb l’objectiu de deixar clar que la primera potència del món no recolza les ànsies sobiranistes catalanes. Ara, la Moncloa ha considerat oportú que també ho faci Trump. «La posició de Washington sempre ha sigut molt clara», assegura un assessor diplomàtic de Rajoy davant les nombroses preguntes dels periodistes sobre la imprevisibilitat de Trump.

Durant aquests anys, la Generalitat ha aconseguit algunes declaracions a favor de la causa independentista de dos congressistes nord-americans, però a títol personal, i va intentar sense èxit el suport de la Fundació Carter.

Oficialment, l’objectiu d’aquesta cita és reforçar les relacions bilaterals (econòmiques, polítiques i de defensa) i tractar afers internacionals com la situació de Veneçuela  (en la qual Espanya juga un paper actiu), l’amenaça de Corea del Nord i la coalició contra l’Estat Islàmic. En aquests moments no hi ha cap assumpte conflictiu entre els dos països, més enllà del fet que Trump hagi insistit a Espanya i a la resta de socis europeus que han de posar més diners en el fons de l’OTAN. El Govern espanyol s’ha compromès que la despesa en defensa arribi al 2% el 2024.

Aquesta serà la primera reunió entre Trump i Rajoy, encara que tots dos han parlat tres vegades per telèfon (l’última després dels atemptats a Barcelona i Cambrils) i s’han saludat en la cimera de l’Aliança Atlàntica a Brussel·les, al maig, i al G-20 d’Hamburg, al juliol.

A més dels seus assessors més pròxims, el president espanyol estarà acompanyat per només un ministre, el d’Exteriors, i en la seva agenda no consta cap acte més, de manera que estarà de tornada a la capital d’Espanya dimecres.

ALLOTJAT A LA BLAIR HOUSE 

Notícies relacionades

Rajoy té previst allotjar-se la nit de dilluns a dimarts a la Blair House, una residència que està al davant de la Casa Blanca i que els presidents nord-americans ofereixen als seus convidats. En el seu viatge el 2014 no la va poder fer servir perquè estava en obres. Allà s’han allotjat Zapatero, el rei Joan Carles i José María Aznar en els últims anys.

A més d’aquest altaveu internacional per fer valer les seves tesis en contra de l’1-O, el cap de l’Executiu compta amb un altre divendres que ve, a Tallinn (Estònia), on se celebrarà una cimera informal dels socis europeus a la qual Rajoy té previst assistir malgrat la tensió política per la consulta, segons fonts governamentals.