ACTE A MADRID

Vila demana que no hi hagi inhabilitacions per evitar torpedinar el 2-O

El conseller d'Empresa demana evitar "problemes greus" per facilitar el diàleg després de la celebració del referèndum

El conseller d’Empresa, Santi Vila, en un acte de Next Business School celebrat a Madrid aquest dilluns. / JOSË LUIS ROCA / VÏDEO: EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El conseller d'Empresa, Santi Vila, ha demanat aquest dilluns a Madrid que la justícia no inhabiliti polítics independentistes per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre per així facilitar el diàleg posterior amb el Govern central. En un dinar amb mitjans de comunicació, durant més d'una hora Vila s'ha tornat a mostrar com el vers lliure i moderat de la Generalitat, amb crides contínues al diàleg i ni una sola advertència sobre la possible proclamació d'independència després de la votació. 

Segons Vila, els dies vinents els protagonistes han de ser conscients de quin escenari després de la batalla volen i Mariano Rajoy ha de saber que és un "conflicte polític" que requereix "respostes polítiques" i no de la fiscalia o de les forces i cossos de la Seguretat de l'Estat. El polític ha lamentat que la Guàrdia Civil estigui perseguint "xorrades". "El que s'ha de procurar és no afegir-hi velocitat ni pressió. Ens hem de preocupar de les decisions d'aquí a l'1-O i si seran útils o perjudicials per al dia 2", ha dit davant un centenar de persones i nombrosos mitjans de comunicació que han anat a l'esmorzar oganitzat per Next International Business School. Entre els assistents hi havia Francisco Martínez, exsecretari d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior i actual portaveu del PP a la comissió constitucional del Congrés.  

El referèndum, "innegociable"

Notícies relacionades

La solució per a "l'encaix" de Catalunya, que no és només econòmica, també política, ha repetit diverses vegades, passarà obligatòriament per la celebració d'un referèndum, ha afirmat Vila. A primera fila l'escoltaven Martínez i alguns dels representants diplomàtics (molt pocs) que hi havia (l'ambaixador d'Hondures i personal de la legació belga). "Serà innegociable que els catalans puguin votar", ha advertit abans de deixar un encàrrec a qui estigui buscant possibles interlocutors per al dia 2-O: el "catalanisme polític moderat" podrà ajudar a gestionar el resultat, sigui quin sigui. "Ha acreditat defensar posicions de molt difícil defensa. Es va veure amb l'últim Estatut d'Autonomia. ERC hi va votar en contra i a CiU hi vam votar a favor malgrat la retallada, perquè vam considerar que malgrat tot compensava", ha argumentat.

La pressió als alcaldes

Com a exalcalde de Figueres ha hagut de respondre a la situació dels primers regidors davant la celebració del referèndum. Segons Vila, la pressió als alcaldes que no volen posar urnes "es pot portar perfectament" i l'estan "capejant" sense problemes. "És una exageració dir que no poden sortir al carrer", ha explicat.