POLS SOBIRANISTA

Sánchez esbossa una solució federal i critica Rajoy i el Govern català

Iceta ataca Colau i demana un diàleg sense condicions prèvies

sanchez-iceta-acn

sanchez-iceta-acn

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El secretari general del PSOEPedro Sánchez, ha protagonitzat a Gavà el míting de la festa de la rosa amb un missatge molt crític amb el sobiranisme independentista i també contra el que ha qualificat d'immobilisme de Mariano Rajoy, i davant d'això ha ofert una solució federal.

"No ens resignem al silenci i el fatalisme dels que fan de la quietud una virtut, no és cert que la Constitució sigui intocable, que no es pugui avançar cap a un camí federal, que les identitats siguin excloents, que l'única resposta als desafiaments identitaris sigui la justícia sense més ni més", ha proclamat Sánchez a la pineda de Gavà, en una intervenció en què ha defensat l'‘acord de Barcelona’ firmat amb el PSC, però no ha desenvolupat gaire la via federal de canvi estatal.

El dirigent socialista ha defensat els alcaldes del PSC que s'oposen al referèndum i en tot moment ha defensat l'aplicació de la legalitat, i en aquest sentit ha brindat el seu suport al Govern del PP: "No podem pagar al Govern d'Espanya amb la mateixa moneda amb què el PP va jugar la partida" en relació amb l'Estatut. "Per això

estem al costat de l'Estat de dret, per respondre amb proporcionalitat, altura de mires i respecte a la llei davant dels que busquen una provocació", ha afirmat.

Crítiques a Rajoy i al Govern català

Sánchez ha mostrat una certa equidistància entre la posició del Govern de Rajoy (que ha acusat de "defensar la unitat d'Espanya confrontant territoris per guanyar unes eleccions) i el Govern de Puigdemont, de qui ha dit que "dividir Catalunya no és estimar Catalunya". I ha esbossat la seva proposta, basada en "diàleg, reforma de la Constitució (que no ha detallat) i més autogovern per a Catalunya". Sánchez ha demanat a Rajoy una actitud de negociació política més enllà de brindar-li el seu suport en les accions contra el referèndum: "No, senyor Rajoy, vostè farà el que hagi de fer perquè no ha fet el que hauria d'haver fet, que és parlar, negociar i trobar una solució política a Catalunya". En cas que Rajoy emprengui aquest camí negociador, el líder socialista li ha brindat "el suport sincer" del PSOE, com ofereix també el seu suport "en defensa de l'Estat de dret, la Constitució i la legalitat".

En tot cas, ha afegit, "no és moment de retrets, i n'hi ha alguns a fer al president del Govern central, no és moment de sigles ni banderes sinó de sentit comú, seny, persones més que partits, idees, propostes i solucions més que ideologia". Sánchez ha criticat amb contundència l'organització del referèndum. "La democràcia és molt més que posar urnes sense cens, amb les urnes amagades, havent d'imprimir-se les paperetes a casa; en diuen

democràcia i no ho és". La seva proposta, ha esbossat novament, es basa en "un vot amb garanties que millori i enforteixi l'autogovern de Catalunya, en una Espanya renovada i una Europa federal".

Iceta: crítica Colau i comptador a zero

Per la seva banda, el primer secretari del PSCMiquel Iceta, ha criticat l'actitud de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau -amb qui manté un pacte de Govern el PSC-, perquè "no pot ser dir que tens un acord i no ensenyar-lo" i per la seva indefinició sobre la pregunta del referèndum: "Si no sap si a Catalunya li convé separar-se d'Espanya o no, que m'expliqui què sap".

Iceta ha assegurat que el procés genera divisió: "S'ha de començar a demanar comptes a un procés que divideix la societat catalana i la fractura amb la resta d'Espanya". Iceta ha reclamat als militants del PSC que no vagin a votar el dia 1 d'octubre i ha apostat per un diàleg sense condicions per solucionar el conflicte: “No és possible firmar una carteta dient que vols dialogar mentre insisteixes a organitzar un referèndum il·legal, si vols dialogar, comptador a zero: si no et pares, no vols dialogar; comptador a zero, asseure's en una taula, posar les idees i estar disposat a cedir". Iceta, com Sánchez, ha defensat els alcaldes socialistes que s'oposen a col·laborar amb el referèndum i ha denunciat amenaces contra ells: "Els nostres alcaldes i alcaldesses estan sent insultats i amenaçats i no toleraré que l'alcalde de Bagà sigui amenaçat de mort només perquè algú ha dit que és culpa seva que no es voti".

Notícies relacionades

Iceta també ha defensat, en un altre moment del seu discurs, la llibertat d'expressió. Després d'afirmar que "és lògic que jutges i fiscals intentin impedir un referèndum il·legal, però el que volem dir és que amb això no n'hi ha prou", i ha afegit llavors que "la llibertat d'expressió s'ha de preservar, totes les idees hi caben en democràcia, tothom té el dret a parlar". 

Per la seva banda, l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha carregat contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per la seva posició respecte al referèndum. "Jaume Collboni té una companya de viatge deslleial, que no sabem si va o ve, si obrirà equipaments o no, si votarà 'sí' o 'no': firma un acord amb Puigdemont i no l'ensenya, això no és democràcia ni transparència, senyora Colau". Sánchez ha advertit que l'aprovació de les lleis de desconnexió va ser "l'inici d'una fractura, la de la societat catalana, és el que estan aconseguint, fracturar la unitat civil de la societat catalana". "Que deixin tranquils els alcaldes”, ha demanat l'alcaldessa, que també ha criticat l'actitud del Govern del PP: “No hi ha dret, senyor Rajoy, que facin de la política un exercici d'irresponsabilitat i de censura permanent”.