ENTREVISTA A 'EL MUNDO'

Maza diu que "es podria considerar" l'arrest de Puigdemont perquè l'objectiu és "impedir l'1-O"

El fiscal general de l'Estat creu que els independentistes "busquen una reacció de l'Estat desproporcionada, que a ells els aniria molt bé"

Maza diu que "es podria considerar" l'arrest de Puigdemont perquè l'objectiu és "impedir l'1-O"

FERNANDO VILLAR (EFE)

1
Es llegeix en minuts

José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat, ha dit que "es podria considerar" l'arrest del president Carles Puigdemont, perquè "l'objectiu principal és impedir que se celebri el referèndum". En una entrevista a ‘El Mundo’, el fiscal general no descarta "en absolut" la possibilitat de demanar penes de presó però creu que s'ha de valorar si convé fer-ho "ara o després" de l'1 d'octubre.

Maza demana "prudència" a l'hora d'actuar perquè "aquests senyors busquen una reacció de l'Estat desproporcionada, que a ells els aniria molt bé". A la vegada, admet els límits que té la mateixa fiscalia: "Molts pensen que la Fiscalia és la gran solució, que serem com Superman i ho impedirem tot".

El fiscal general adverteix que la fiscalia ha de guardar les formes a l'actuar. "No només s'ha de decidir si s'impedeix o no, sinó com s'impedeix, si s'actua amb la prudència i la proporcionalitat necessària", afirma a l'entrevista, i assegura que actuaran “escalonadament i gradualment" per intentar impedir la celebració de l'1-O. Entre les coses que no poden fer hi ha la suspensió del Govern català per la via penal: "No podem suspendre el Govern per la via penal", ha declarat, i ha afegit: "Ho hem estudiat".

Errors provocats

Notícies relacionades

Maza distingeix entre la prohibició dels actes i mítings de campanya i la prohibició del mateix referèndum. "L'1-O ja seria un acte executiu nuclear i ja actuarem amb més energia", assegura. Tot i això, recorda que correspon a les forces de seguretat avaluar cada cas a l'hora d'actuar. En tot cas, remarca que el més important és "no cometre cap error per les provocacions que puguem patir".

Els "objectius principals són mantenir l'ordre públic, la pau i la tranquil·litat, i que no se celebri un acte il·legal", ha declarat Maza. Sobre la investigació als més de 700 alcaldes que han expressat que recolzaran l'1-O, el fiscal general argumenta que no poden "fer excepcions" ja que hi ha un "possible delicte". En aquest sentit, afegeix que el que fan és "començar pels de més població, que són actuacions més greus".