REPTE A L'ESTAT

Puigdemont crida a pressionar els alcaldes que no cedeixen locals per a l'1-O

El president reclama als ciutadans que "no es deixin enganyar" per aquells "que no mouran ni un dit perquè puguin votar"

"Per cada amenaça, 10 il·lusions; per cada cara d'enfadat, 10 somriures, i per cada intent de boicotejar la votació, 10 votants més", proclama

El president Puigdemont i el líder de l’ACN, Jordi Sànchez, en l’acte a favor del referèndum d’aquest divendres, a Sant Joan Despí. / ACN

2
Es llegeix en minuts
Agències / Barcelona

El president Carles Puigdemont va reclamar divendres als ciutadans que pressionin els alcaldes ajuntaments que no cediran locals per al referèndum de l'1 d'octubre (1-O), declarat il·legal per l'Estat.

Durant un acte organitzat per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) va distingir entre els governants que estan a favor de la democràcia i els que no. Va demanar als presents que, fent ús dels seus drets, els preguntin "mirant-los als ulls" si deixaran votar", informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

"No es tracta d'una diferència ideològica o de partit, és una diferència d'ètica democràtica", va afirmar. I va insistir que a Catalunya hi ha partits que neguen aquest dret i que, com a ciutadans, "cal que mirar als ulls dels seus dirigents" per demanar-los si finalment els deixaran votar.

Al seu torn va demanar als assistents que "no es deixin enganyar" per aquells que, segons ell, "no mouran ni un dit" perquè es pugui votar. 

Aquesta paraules del president han provocat les primeres reaccions. Una és la del primer secretari del PSCMiquel Iceta, que ha considerat les manifestacions de Puigdemont "irresponsables" i "temeràries". Aquestes crides, segons Iceta, que ha fet una crida a la calma, "acabaran provocant insults i amenaces".  

Puigdemont va afirmar que seguiran "fins al final" perquè l'1-O se celebri un referèndum a Catalunya i va assegurar que el Govern català "no fallarà", encara que des del Govern i les institucions de l'Estat s'intenti "boicotejar l'1-O".

"Per cada por, 10 esperances; per cada amenaça, 10 il·lusions; per cada cara d'enfadat, 10 somriures, i per cada intent de boicotejar la votació, 10 votants més", va subratllar.

Puigdemont, que va estar acompanyat pel president de l'ANC, Jordi Sànchez, va ser rebut amb crits d'"independència" i de "president".

Notícies relacionades

Els assistents, molts amb banderes independentistes, va omplir la plaça de Catalunya de Sant Joan Despí en el que ha sigut el primer acte públic del president català després de la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, posteriorment suspès pel Tribunal Constitucional.

Dues menes de polítics

Puigdemont ha plantejat, en relació amb els polítics i en concret els alcaldes, la següent apel·lació: mirar-los als ulls i preguntar-los si els deixaran votar. "¿Com em pots dir que defenses la democràcia si quan et demano si em deixis votar em dius que no?", ha afirmat. I ha afegit una referència als polítics que no volen deixar votar els catalans: "¿Algú amb dos dits de front pensa que és més garantia per a l'autogovern Rajoy que el poble de Catalunya?".