Puigdemont: "Un cop d'Estat seria prohibir les urnes"

El nobel tunisià Ahmed Galai mostra el seu suport al referèndum de l'1-O

1
Es llegeix en minuts
Agències / Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que un referèndum "mai pot ser qualificat d'estafa" (com l'ha qualificat el president del Govern, Mariano Rajoy), perquè "l'estafa seria impedir-ne la celebració", i ha alertat que amb les "urnes mai es fa un cop d'Estat" ja que un "cop d'Estat seria prohibir-les".

Puigdemont ha fet aquestes afirmacions en una declaració institucional amb el premi Nobel de la pau Ahmed Galai, vicepresident de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, una de les quatre organitzacions que formen el Quartet Nacional de Diàleg a Tunísia. Galai ha mostrat el seu suport al referèndum de l'1 d'octubre.

Durant la seva intervenció en l'acte, celebrat al Palau de la Generalitat, Puigdemont ha defensat que el referèndum que preveu convocar el Govern per a l'1 d'octubre no pot ser qualificat "mai d'estafa" ni de "cop d'Estat".

"Amb les urnes mai es pot fer un cop d'Estat. Un cop d'Estat seria prohibir-les", ha dit el president català en clara resposta al president del Govern, Mariano Rajoy.

Puigdemont ha puntualitzat que un referèndum com el que vol celebrar l'1 d'octubre malgrat el veto de l'Estat és "sinònim de democràcia a tot el món" i, en aquest sentit, ha avisat l'Executiu del PP que "qualsevol intent d'impedir el referèndum per la via judicial o política està destinat al fracàs, perquè la democràcia és imparable".

Referèndum amb "totes les garanties homologables"

El president de la Generalitat ha reiterat així que el referèndum es farà l'1 d'octubre, amb "plena normalitat" i amb "totes les garanties homologables" a nivell internacional: "Creiem en la democràcia, i els problemes en democràcia es resolen votant per conèixer el desig majoritari dels catalans", perquè votar és la "millor de les eines", ha esgrimit.

Notícies relacionades

Per això, Puigdemont ha assegurat que "estem lluny de ser un problema" quan el que fem és un "exercici democràtic" i, sobretot, en un món globalitzat com l'actual, on la democràcia és un "valor a fomentar com a garantia de llibertat, de drets humans i de convivència".

Puigdemont, a més, ha posat en valor que Catalunya sempre ha presentat les seves reivindicacions de "forma democràtica i pacífica": "Ha sigut un exemple de convivència que ha superat totes les dificultats", ha afegit.