EL DILEMA DEL SOCIALISME

Prova del cotó al nou PSOE

Podem i C's desafien Sánchez a desencallar les iniciatives bloquejades per la gestora al Congrés dels Diputats

Sostre de despesa, aforaments, reforma electoral i comissions d'investigació definiran si hi ha canvi de rumb o immobilisme

undefined38502355 madrid 19 05 2017 entrevista  a pedro s nchez en el aeropuer170616132222

undefined38502355 madrid 19 05 2017 entrevista a pedro s nchez en el aeropuer170616132222 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El nou PSOE té el repte de plasmar en polítiques concretes el sentiment que bategava en els militants que van votar Pedro Sánchez en les primàries. Més enllà de discursos  grandiloqüents per a aliment de les bases, el Congrés dels Diputats serà l'escenari on s'evidenciarà si el canvi de rumb cristal·litza o només hi havia èpica narrativa.

Des que va començar la legislatura, la posició fèrria de la gestora del PSOE ha bloquejat iniciatives substancials en l'esfera de la regeneració amb el seu filibusterisme parlamentari. És cert que s'ha arribat a acords per impulsar investigacions, reprovacions, o derogacions com la ‘llei mordassa’, però no ho és menys que els socialistes han posat pals a les rodes en altres qüestions clau que ara es podrien aprovar. Podem i Ciutadans desafien Sánchez a traduir en polítiques concretes el compromès en les primàries. Els seus discursos suggereixen que pressionaran el cap dels socialistes "si no es mulla", en paraules d'Albert Rivera. Fonts del PSOE diuen que encara és aviat per implementar canvis i que, amb l'estiu a les portes, caldrà esperar al setembre. Aquestes són les qüestions pendents de més rellevància.

SOSTRE DE DESPESA

És la primera prova de foc. El Congrés ha habilitat les dues primeres setmanes de juliol per votar el sostre de despesa, que fixa el marc econòmic per dissenyar el Pressupost del 2018. El desembre del 2016 el PSOE, amb la gestora al capdavant, va recolzar el PP. Fonts parlamentàries populars indiquen ara que han perdut tota esperança que Sánchez els recolzi i suggereixen que tenen altres aliances per aconseguir-ho: PNB, Coalició Canària i Nova Canàries.

LÍMIT DE MANDATS

És un dels acords del pacte d'investidura entre el PP i Ciutadans. El PSOE es va alinear amb els populars a l'entendre que limitar a dos els mandats del president del Govern implicaria una reforma Constitucional. Albert Rivera entén que seria suficient amb modificar la llei que regula l'Executiu i que no és necessari revisar la Carta Magna. L'anterior portaveu socialista, Antonio Hernando, va assenyalar que això seria “anticonstitucional” i va insistir que és obligatòria la reforma de l'article 99 de la llei fonamental.

SUPRESSIÓ DELS AFORAMENTS

És una de les mesures firmades en l'acord d'investidura entre PP i Ciutadans que els conservadors miren amb mandra. Comporta una modificació de la Constitució. Ciutadans demana que sigui ràpida i quirúrgica. El PSOE i el PP temen que, a l'obrir la Carta Magna, Units Podem utilitzi l'ocasió per demanar un referèndum que la validi. Té dret a fer-ho, perquè es necessita la petició de 35 diputats i en té 71. En algunes ocasions han expressat que demanarien aquest referèndum. C’s assenyala que en privat els morats no són tan taxatius, però no veu un escull “insalvable” que se celebri la consulta per aprovar la supressió dels aforaments polítics. PP i PSOE volen evitar aquesta ratificació.

LLEI ELECTORAL

El Congrés ja ha creat la comissió per reformar una llei electoral que es va concebre durant la Transició per fabricar majories absolutes que dotessin d'estabilitat el Govern. Ciutadans i Podem volen pitjar l'accelerador per aprovar un sistema que atorgui més proporcionalitat al votdesbloquegi les llistes i resolgui els problemes del vot pregat. Cap d'aquestes modificacions requereix tocar la Constitució, de manera que Podem i C’s volen aprovar la reforma el 2018. El PSOE ha sostingut fins al moment que no té pressa i que s'ha de consensuar amb el PP. Els populars són reticents a qualsevol modificació que no sigui la 'clàusula anti-Carmena'.

COMISSIONS D'INVESTIGACIÓ

Notícies relacionades

El retorn de Sánchez a la secretaria general del PSOE va determinar un incipient canvi de posició en la comissió que investiga l‘operació Catalunya al Congrés. Fins ara, el PSOE havia vetat la majoria de les compareixences requerides per Units Podem, ERC i PDECat. Els socialistes van coquetejar amb el PP per donar carpetada a la comissió al negar-se a ampliar el seu termini. Després del Comitè Federal és d'esperar que s'aprovin noves compareixences de policies.

L'altra comissió que avança amb lentitud per l'actitud socialista és la que investiga el rescat a les caixes d'estalvis. Rivera insisteix que aquesta és una de les posicions en què s'evidenciarà si Sánchez canvia el rumb marcat per la gestora.