El Congrés tanca en fals la investigació de l'operació Catalunya

El PP i Ciutadans veten que la comissió es prorrogui mig any

El PSOE va dilatar els treballs a l'exigir l'anàlisi de la documentació abans de demanar compareixences

Mikel Legarda (PNB): el PP i C’s bloquegen i tanquen la investigació de l’operació Catalunya’. A la imatge, Fernández Díaz al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA / EUROPA PRESS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Congrés tanca en fals la comissió d'investigació de l'operació Catalunya pel veto del PP i Ciutadans. Les dues forces s'han negat a la Junta de Portaveus a incloure en l'ordre del dia del ple d'aquesta tarda una votació perquè els treballs, que s'acaben aquest 9 de juny, es poguessin prorrogar mig any. És una situació sense precedents al Parlament, s'hi dona carpetada sense haver complert els objectius pels quals va ser creada. 

El portaveu de la comissió, Mikel Legarda (PNB), ha confirmat aquest migdia que, al no concedir la pròrroga a l'òrgan, la comissió queda morta. El penabista ha admès que tenia un mal pressentiment que s'ha confirmat ara. "Hi ha tres grups parlamentaris que han generat una situació i dos que l'han executat", ha assenyalat Legarda.

Fa referència a la posició de bloqueig mantinguda pel PP, Ciutadans i el PSOE.  Els socialistes es van obstinar a exigir que primer s'analitzés tota la documentació requerida perquè després se sol·licitessin les compareixences. Aquesta manera de procedir ha obstaculitzat el desenvolupament dels treballs, ja que la informació requerida a diverses administracions ha arribat amb un retard d'escàndol.

"Crida l'atenció que grups parlamentaris que participen en altres comissions no tinguin cap problema a simultaniejar compareixences i documentació i ho vegin com una qüestió natural i diguin que enriqueix, mentre que en aquesta s'ha establert un criteri rígid", ha retret Legarda al PSOE. "No s'ha volgut que existís aquesta comissió, el que em pregunto és per què s'ha creat", ha qüestionat.

El portaveu del PP, Rafael Hernando, ha defensat el final de la comissió perquè, al seu parer, els treballs ja estan acabats i es poden establir conclusions definitives. La portaveu d'Units Podem, Irene Montero, ha criticat que s'hagi posat fi a la comissió i ha explicat que a la reunió de la Junta de Portaveus ni el PP ni C's han esgrimit cap argument per justificar el seu veto a la pròrroga.

PALS A LES RODES

Notícies relacionades

La comissió es va constituir l'octubre del 2016, justament promoguda pels socialistes, però ha funcionat sempre amb pals a les rodes. El PP, el PSOE i C's han establert normes de funcionament que han dificultat la seva agilitat. Aquesta nit, quan s'acabi el ple del Congrés, els portaveus es reuniran per procedir als últims tràmits. En principi, fins al 9 de juny es podria sol·licitar alguna nova compareixença, però amb una setmana i mitja de marge ningú espera grans avanços. 

En el seu complicat recorregut, la comissió només ha acollit dues compareixences, el 5 d'abril: la de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i la de l'exdirector de la Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Tots dos van negar la creació d'una policia política per espiar els adversaris del PP i crear proves falses per incriminar-los. Fernández Díaz va denunciar una "conspiració" en contra seu.