Iglesias: "Sánchez ha de complir la seva paraula. Si defraudés, seria definitiu"

El líder de Podem demana a Sánchez que allargui la mà" a Podem i a ERC

Opina que en un referèndum pactat "arrasaria" l'opció que Catalunya es quedi a Espanya com a nació

Entrevista a Pablo Iglesias a la Cadena SER / VÍDEO: ATLAS

Entrevista a Pablo Iglesias a la Cadena SER
 

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias vol construir un "bloc alternatiu" al PP, assumeix que ni Podem ni PSOE podran governar per separat i, per tant, diu alegrar-se de la victòria de Pedro Sánchez, encara que un informe intern dels podemistes alerta dels riscos del seu retorn. Ara, el cap dels morats insta el líder reelegit a pactar amb ell i amb els partits independentistes. Considera que si Sánchez s'enroca en una aliança impossible amb Ciutadans i Podem, significarà una traïció a les bases que el van elegir en les primàries i a les quals va prometre un PSOE situat a l'esquerra. 

"Queda el dubte de si ho faran. Pedro Sánchez té una enorme tasca, que és complir la seva paraula, si defraudés en això seria definitiu", ha advertit el secretari general de Podem en una entrevista a la cadena Ser, en què ha desafiat el cap del PSOE a buscar una majoria alternativa progressista i desistir d'intentar sumar en el mateix acord Albert Rivera. "Si Pedro Sánchez tornés a fer el que va fer fa un any i mig és com si no hagués passat res en aquest país", ha assenyalat. 

Iglesias insisteix en la necessitat d'un acord amb els sobiranistes d'àmbit estatal i fa referència, també, a un pacte autonòmic. "Busquem acords entre progressistes. Allarguem la mà a ERC. A Catalunya potser es pot construir una majoria alternativa", ha subratllat. Les seves paraules semblen, de moment, caure en sac foradat. Aquest mateix divendres, el portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, ha descartat una moció de censura amb Podem després de l'estiu, com reclama Iglesias. 

El podemista ha admès que el conflicte territorial és un escull difícil per arribar a una aliança amb el PSOE, però no ho veu impossible, com vaticina el Govern. Considera que la defensa que Sánchez fa de la plurinacionalitat, que va estar present en les primàries i que ho tornarà a estar aquest cap de setmana al Congrés Federal, permet avançar en la via del pacte. 

OPCIÓ GUANYADORA

"Serà més fàcil que ens posem d'acord entre progressistes. Nosaltres no estem d'acord en una via unilateral a Catalunya. El referèndum ha de ser pactat. ¿Tenim diferències amb ERC? Sí, però cal buscar acords", insisteix. 

Notícies relacionades

Iglesias sosté que el referèndum de l'1-O que promou el president Carles Puigdemont "no serveix per exercir el dret a decidir" i reclama una consulta vinculant. "Volem una Espanya plurinacional i que això tingui conseqüències jurídiques", ha emfatitzat.

El podemista sosté que, al seu parer, una consulta pactada en què els catalans poguessin quedar-se a Espanya en un nou encaix i sent reconeguts com a nació, seria una opció guanyadora. "Estic convençut que a Catalunya un referèndum per pertànyer a Espanya però amb Catalunya com a nació... això arrasaria a Catalunya".