Sánchez s'acosta a Iglesias i intenta atraure Rivera

El líder socialista contacta amb els seus homòlegs a Podem i C's per reunir-se la setmana que ve

El PSOE canvia de criteri i rebutja ara, en sintonia amb els morats, el tractat comercial amb el Canadà

20160818 jlr 1315

20160818 jlr 1315 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez vol una moció de censura amb Podem i Ciutadans. Pablo Iglesias rebutja la participació dels taronges i demana explorar una alternativa amb els independentistes que tregui Mariano Rajoy de la Moncloa. Albert Rivera, que té un pacte amb el PP, rebutja canviar el Govern, però es mostra obert a pactar mesures concretes amb els socialistes. Amb aquest escenari al davant, Sánchez va conversar aquest dimecres, tres dies després d'haver agafat el control total del PSOE, amb els seus homòlegs a Podem i Ciutadans.

Les diferències de partida es mantenen, però el secretari general dels socialistes va acostar posicions amb Iglesias, amb qui es veurà dimarts que ve al Congrés. Encara que la distància amb Rivera és més gran, els dos líders es van emplaçar a una reunió la setmana que ve (la data està per definir), durant una primera presa de contacte de només 10 minuts que va servir perquè el taronja delimités el seu terreny de joc amb el PSOE. Vol negociar iniciatives sobre la llei electoral, dèficit, aforaments i limitació de mandats, entre altres matèries. Res més.

COORDINACIÓ D'EQUIPS

Mentre que el PSOE i Ciutadans van donar cada un la seva pròpia versió de la conversa entre els seus respectius dirigents, els socialistes i Podem van emetre un missatge conjunt, prova de la nova sintonia. Fonts dels dos partits van explicar que Sánchez i Iglesias van parlar durant mitja hora de “la situació a Espanya, la corrupció i Catalunya”, que Sánchez li havia traslladat la seva proposta d'aprovar un “pla de rescat als joves” i que Iglesias havia volgut anar més enllà, i va plantejar que la cita de dimarts serveixi per afegir “més temes de treball conjunt” i “reunions d'equips” destinades a “explorar opcions per treure el PP del Govern”.

Notícies relacionades

Poc abans d'aquesta conversa, els socialistes van fer un altre pas que els acosta a Podem. Fins ara, tant a l'Eurocambra com al Congrés, el PSOE havia recolzat la tramitació del tractat de Lliure Comerç entre la UE i el Canadà (CETA), rebutjat per Podem i els col·lectius antiglobalitzacióLa seva posició ha canviat després del retorn de Sánchez. “No el recolzarem”, va dir a Twitter la presidenta dels socialistes, Cristina Narbona. “Els acords internacionals s'han de redefinir per no concentrar més poder en les grans corporacions a costa dels drets”, va afegir. Iglesias va trigar poc a saludar aquest gir. “Rectificar és de savis”, va dir.

Davant tots aquests moviments, i tot i que Rivera havia traslladat a Sánchez que no compti amb ell per a una moció de censura amb Podem que posaria “de cap per avall el país una altra vegada”, el PP va criticar el retorn del PSOE al “teatret” del 2016, quan el líder socialista va intentar sense èxit arribar a la Moncloa.