El PSOE admet que "no és fàcil" el pacte amb Podem i Ciutadans

El nou portaveu aclareix que Sánchez no girarà l'esquena a Rajoy en temes d'Estat i veu necessària una trobada entre tots dos

El principal partit de l'oposició cenyeix a Catalunya, Euskadi i Galícia les comunitats a considerar com a "nació"

 

  / EFE / NACHO GALLEGO

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

L'endemà que Pedro Sánchez, en la clausura del congrés socialista, marqués el rumb cap a una línia d'oposició frontal al PP que "ho corromp tot", el nou portaveu del PSOE, Óscar Puente, ha volgut deixar clar que el secretari general no pensa fer un cordó sanitari sobre els populars i trencar tota comunicació amb el Govern. Així mateix, ha considerat necessari "traslladar als ciutadans per no generar expectatives" que "no és fàcil" l'acord amb Podem Ciutadans que el líder socialista propugna des del fracàs de la moció morada contra Mariano Rajoy. 

"El PSOE intentarà generar aquests espais, però quan veiem que l'aritmètica és la que és no traslladarem una cosa equivocada als ciutadans", ha manifestat en una entrevista a TVE abans de participar en la primera reunió de l'executiva socialista sortida del congrés d'aquest cap de setmana. Respecte a la nova moció abans de Nadal per desallotjar el president del Govern que Pablo Iglesias vol promoure, ha assenyalat que "no és descartable" que es presenti, però ha subratllat que "tampoc és fàcil". "Hi treballarem, però les possibilitats són les que són", ha afegit.

En la mateixa línia, la diputada Adriana Lastra, en una entrevista a la Ser, ha apuntat que "és difícil entendre que dues forces que es diuen de canvi reprodueixin vetos", però el seu partit no perd l'esperança que les polítiques "els uneixin". És a dir, els socialistes veuen més fàcil l'acord per revertir les reformes del PP que per apartar Rajoy de la Moncloa mitjançant una moció. 

EL PROBLEMA CATALÀ

Per un altre costat, Puente ha considerat oportú que es produeixi una "trobada" entre Rajoy i Sánchez, que només han parlat una vegada per telèfon des que el segon va ser elegit en primàries. El portaveu socialista ha considerat que han de parlar sobre el problema territorial català i de "molts més temes" i, per diferenciar-se de Podem, ha afirmat que la seva formació política pretén fer una "oposició d'Estat" que recolzi el Govern "en els desafiaments contra la legalitat".

Notícies relacionades

Pel que fa a això, ha insistit que la seva formació dialogarà amb els partits independentistes "per buscar una solució" al xoc de trens però no preveu "recolzar el Govern d'Espanya en aquests partits" perquè no està d'acord que se secessioni una part del país. 

Puente ha aclarit, a més, que en la seva opinió Catalunya, Euskadi i Galicía serien les comunitats que, dins de l'Estat "plurinacional" que defensa "el nou PSOE" rebrien la denominació de "nació". No obstant, s'ha mostrat disposat a "dialogar i debatre" amb la resta de partits quines autonomies "hi poden entrar".