TRACTAT DE LLIURE COMERÇ ENTRE LA UE I EL CANADÀ

Narbona anuncia un gir de 180 graus del PSOE sobre el CETA: "No el recolzarem"

Narbona anuncia un gir de 180 graus del PSOE sobre el CETA: "No el recolzarem"

EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha avançat un gir de 180 graus en la posició favorable que el partit ha mantingut fins ara sobre el tractat de lliure comerç entre la UE i el Canadà, conegut com a CETA, per les seves sigles en anglès. "No el recolzarem", ha respost Narbona al seu compte a la xarxa social Twitter a un usuari que li havia advertit que recolzar el CETA "no és d'esquerres".

Una altra usuària, sorpresa per la resposta de l'exministra de Medi Ambient, li ha preguntat sobre els motius d'aquest canvi de posició, al semblar-li un "gran error". "Els acords internacionals s'han de redefinir per no concentrar més poder en les grans corporacions a costa de drets", ha argumentat Narbona.

Aquesta conversa de Narbona a Twitter s'ha produït hores després que el PSOE votés a favor del CETA a la Comissió d'Afers Estrangers del Congrés, que va aprovar el dictamen del Tractat per 28 vots a favor i 8 en contra (els d'Units Podem i ERC). L'acord haurà de rebre el vistiplau del Ple del Congrés i, posteriorment, del Senat.

En defensa de la posició del PSOE en el debat que hi va haver en comissió, el portaveu Ignacio Sánchez-Amor va sostenir que la posició del seu partit sobre el CETA no havia variat, després que Podem instés la seva formació a fer marxa enrere en aquest suport ara que ha elegit un nou secretari general, Pedro Sánchez, que considera que "el capitalisme neoliberal actual és descarnat i socialment insostenible".

DIVISIÓ INTERNA

Notícies relacionades

Fa uns dies la diputada socialista Rocío de Frutos, una de les diputades que es va mantenir fidel a Sánchez i va votar 'no' a Mariano Rajoy en la investidura, va revelar que existia "un corrent en el partit que no recolza aquest tractat i els efectes que pot arribar a tenir".

El CETA ja té el vistiplau formal dels Vint-i-vuit i de l'Eurocambra, per la qual cosa la seva aplicació provisional serà possible quan la part canadenca formalitzi també la seva llum verda. L'aplicació formal, no obstant, no es produirà fins que s'hagi complert el procés de ratificació de tots els parlaments nacionals, cosa que pot durar anys.