NOMENAMENT A LA JUDICATURA

Espejel, apartada de la 'Gürtel' pel seu vincle amb el PP, presidenta de la Sala Penal de l'AN

Un CGPJ dividit nomena la magistrada recusada en substitució de Fernando Grande-Marlaska

JpD critica la seva designació i la de López i les considera "un missatge demolidor" per a la carrera

Els jutges Enrique López i Concepción Espejel.

Els jutges Enrique López i Concepción Espejel.

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / PATRICIA MARTÍN / MADRID

No hi ha hagut sorpreses i el ple del Consell General del Poder Judicial ha elegit la magistrada Concepción Espejel nova presidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, càrrec vacant després que finalitzés el mandat del seu anterior titular, Fernando Grande-Marlaska. Espejel, juntament amb Enrique López, va ser apartada dels judicis del cas Gürtel i del de la caixa b del PP, descoberta gràcies als papers de Bárcenas, pels seus propis companys de la Sala, que van entendre que la proximitat de tots dos amb el PP era incompatible amb la imatge d’imparcialitat que necessita la justícia.

López, a més a més, també va ser designat la setmana passada pel Consell com a magistrat de la futura Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional, encarregada de revisar totes les sentències que dicti aquest tribunal. El seu nomenament, per al qual es va tenir en compte un curs d’especialització en Penal realitzat per agilitzar la seva promoció de jutge a magistrat en els anys immediats a la seva oposició, va passar inadvertit al produir-se juntamenty amb el d’Eloy Velasco, encarregat dels casos Lezo i Púnica.

Tots dos van avançar  uns quants candidats amb molta més antiguitat al veure’s beneficiats per aquell requisit que amb prou feines comparteixen amb una desena de jutges a tot Espanya.

Entre les funcions de la presidenta de la Sala Penal figura l’organització de les seccions, és a dir, dels tribunals de l’Audiència Nacional, i presidir els judicis que entengui convenients, com va fer Javier Gómez Bermúdez amb el de l’11-M, en què va compartir tribunal amb dos presidents de secció. També té la facultat d’advocar a ple qualsevol assumpte la resolució del qual correspongui a una de les quatre seccions, una pràctica que Grande-Marlaska va reduir substancialment quan va accedir a la presidència, a l’establir el requisit per fer-ho que l’hi demanés la majoria de magistrats que componen la sala.

El fet d’haver sigut apartada del judici de la Gürtel pels seus propis companys per haver sigut designada al seu dia per a vocal del CGPJ a proposta del PP no ha impedit que el bloc conservador de l’òrgan de govern dels jutges l’hagi recolzat en bloc. Espejel va obtenir 11 vots davant els 8 vots de la magistrada Manuela Fernández Prado, mentre que Fermín Echarri i Carmen Lamela en van rebre un cadascun.

El president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i els vocals Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández, Rafael Fernández Valverde, Carmen Llombart, José María Macías, Juan Martínez Moya, Gerardo Martínez Tristán i Wenceslao Olea, així com Fernando Grande-Marlaska van votar Espejel. A Fernández Prado la van recolzar els vocals Roser Bach, Mar Cabrejas, Victoria Cinto, Álvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda. Enrique Lucas va recolzar Lamela i Vicente Guilarte, a Echarri.

Notícies relacionades

AFINITAT POLÍTICA 

L’associació Jutges per a la Democràcia va mostrar la seva «gran decepció» per la designació, a l’entendre que «el missatge que s’envia a la carrera judicial és demolidor, quan es prefereix persones per a càrrecs de responsabilitat per la seva afinitat política que per la seva dedicació en exclusiva a l’exercici de la funció jurisdiccional», i considerar-ho «una mostra més de les intencions per part de responsables polítics de controlar el poder judicial».