EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

JxSí i la CUP veten les compareixences d'experts sobre la reforma del reglament del Parlament

L'oposició denuncia que aquest nou bloqueig serveix per accelerar el tràmit cap a les lleis de desconnexió

Iceta es mostra "indignat" davant aquesta "segona agressió" després de la liquidació de la 'comissió Vidal'

Xavier Arbós, catedràtic de Dret constitucional la compareixença del qual havien sol·licitat el PSC i Catalunya Sí que es Pot.

Xavier Arbós, catedràtic de Dret constitucional la compareixença del qual havien sol·licitat el PSC i Catalunya Sí que es Pot. / JORDI BARRERAS

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Dos dies després que Junts pel Sí i la CUP fulminessin la comissió d'investigació del Parlament sobre el 'cas Vidal' al vetar totes les compareixences, els dos grups han tornat a utilitzar aquest dijous la seva majoria per impedir la participació de dos experts en la comissió per a la reforma del reglament de la Cambra. L'oposició denuncia que aquesta nova mostra d'"opacitat" respon a la intenció dels independentistes d'accelerar els tràmits perquè la modificació de la normativa s'aprovi com més aviat millor i es puguin tirar endavant com més aviat millor i per lectura única les lleis de desconnexió que suposadament empararien el referèndum unilateral.

Tant el portaveu de JxSí a la comissió del reglament, Jordi Turull, com el de la CUP, Benet Salellas, han argumentat que no és necessari que comparegui cap expert perquè "són els lletrats del Parlament els que més saben de l'assumpte i a qui s'ha d'escoltar". També el president Carles Puigdemont ha volgut defensar la postura del seu partit i, en to desafiador, ha tirat de l''i tu més' per respondre que aquells grups que es queixen que a la Cambra catalana no es pot debatre "són els que van anar al Tribunal Constitucional" quan es va decidir fer una ponència conjunta per al procés constituent. "Si tenen ganes de debatre, que es comprometin a no portar al TC l'objectiu del debat", ha rematat, informa Fidel Masreal.

El PSC i Catalunya Sí que es Pot havien sol·licitat la presència de Xavier Arbós, catedràtic de Dret constitucional de la Universitat de Barcelona. L'esquerra alternativa havia demanat també la de Joan Vintró Castells, també catedràtic a la mateixa universitat. Al vetar totes les compareixences (que haurien pogut allargar el tràmit i l'elaboració del dictamen definitiu) s'obre directament el període d'esmenes, facilitant que les lleis de desconnexió es puguin aprovar abans de l'agost.

Notícies relacionades

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, s'ha mostrat "indignat" davant aquesta "segona agressió al Parlament" (la primera va ser l'enterrament de la 'comissió Vidal'). "No hi ha cap fi que justifiqui aquests mitjans (...). Es vol fer avançar un projecte sobre la base de l'opacitat i de limitar el paper de l'oposició", ha assegurat el primer secretari del PSC. Eva Granados, portaveu parlamentària dels socialistes, ha acusat els independentistes de voler fer "una reforma emmordassant l'oposició" i José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, s'ha mostrat sorprès que "JxSí i CUP defensin que els lletrats són els únics per parlar sobre la reforma, quan van ser aquests grups els que van posar en qüestió la seva opinió" en altres temes com els pressupostos.

Després que JxSí i la CUP fulminessin dimarts la comissió d'investigació sobre el 'cas Vidal', el PSC va enviar dimecres una carta a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en què li comunicava que deixarà de participar en les comissions d'investigació activades a la Cambra. Els socialistes, per tant, abandonaran els treballs sobre l'operació Catalunya i faran el mateix amb la de l'exsenador d'ERC Santi Vidal.