El PSC deixa la comissió sobre l'operació Catalunya després del veto a investigar el 'cas Vidal'

Els socialistes han comunicat la seva decisió a Carme Forcadell a través d'una carta després del bloqueig de JxSí i la CUP

lpuig31624839 barcelona 28 10 2015    rueda de prensa del psc en160311123343

lpuig31624839 barcelona 28 10 2015 rueda de prensa del psc en160311123343

3
Es llegeix en minuts

Després que JxSí i la CUP fulminessin dimarts la comissió d'investigació sobre el 'cas Vidal' a l'impedir que s'aprovés un pla de treball i vetar totes les compareixences, el PSC ha enviat una carta dirigida a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en què comunica que deixarà de participar en les comissions d'investigació activades a la Cambra. Els socialistes, per tant, abandonaran els treballs sobre l'operació Catalunya i faran el mateix amb la de l'exsenador d'ERC. Aquesta última, malgrat estar sentenciada, encara no s'ha tancat definitivament ja que faltaria elaborar un dictamen.

A la missiva enviada a Forcadell, la portaveu del grup socialista, Eva Granados, manifesta el seu malestar pel fet que els grups independentistes hagin "rebutjat totes les propostes del pla de treball" de la 'comissió Vidal', en què es pretenia aclarir la veracitat o no de les declaracions de l'exjutge, que va afirmar que la Generalitat disposava de dades fiscals dels catalans obtinguts il·legalment. L'oposició també volia que compareguessin el diputat Lluís Llach, per les seves amenaces als funcionaris que no compleixin amb la llei de transitorietat, així com diferents membres de l'Executiu de JxSí.

"S'ha de recordar que les comissions d'investigació, d'acord amb l'article 66 del reglament, es creen per investigar assumptes d'interès públic", recorda Granados a la carta a Forcadell. "Davant l'actitud obstruccionista de la majoria parlamentària en aquesta comissió, des del grup socialista li comuniquem que deixarem de participar en els treballs d'aquesta comissió (del 'cas Vidal') i de la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya, ja que considerem que tenim dret a tenir informació de tots els temes, no només d'aquells que aquesta majoria considera del seu interès", adverteix la portaveu socialista.

La mateixa Granados, en una entrevista aquest dimecres a 'La Xarxa', ha argumentat la postura socialista: "La decisió està presa. Abandonem les comissions davant l'obstruccionisme de la majoria parlamentària. La nostra feina com a oposició és controlar la Generalitat i no pot ser que s'eviti que puguem demanar explicacions".

Notícies relacionades

En el que ha qualificat de fet "inaudit" i que situa el Parlament en una "situació d'excepcionalitat", Granados ha reconegut que la comissió Vidal està "liquidada", ja que "no es pot fer una comissió si ningú hi pot comparèixer. No farem un club de debat".

EL PPC S'HO PENSA

Un altre dels grups que van criticar amb duresa el veto del JxSí i la CUP, el PPC, encara està analitzant quina decisió prendre arran del que ha passat amb la 'comissió Vidal'. Els populars recorden que l'article 66.4 del reglament del Parlament obliga la Cambra a elaborar un dictamen sobre les comissions d'investigació. Per aquesta raó, encara que donen per fulminada la comissió d'investigació, encara prefereixen quedar-s'hi per demostrar que compleixen amb la normativa. Encara més, són conscients que JxSí i la CUP tombarien qualsevol conclusió contrària als seus interessos, però opinen que això tornaria a deixar en evidència els dos grups independentistes.

Més sol·licitud d'informació

El PSC ha registrat quatre sol·licituds de documentació a Forcadell, la primera exigint documentació sobre les "reunions entre departaments de la Generalitat, a l'interior d'aquests, amb empreses del sector públic o entre alts càrrecs del Govern, en què s'hagi intercanviat informació relativa a una eventual secessió, la seva preparació, execució, plans de contigència i les seves conseqüències". En un sentit similar, s'exigeix tota la informació sobre informes, estudis, dictàmens o assessoraments elaborats per l'Institut d'Estudis de l'Autogovern o qualsevol altre organisme, fundació, associació o ens sobre aquesta eventual secessió. El PSC sol·licita al mateix temps els textos legals o esborranys en preparació per part del Govern que tinguin connexió amb una eventual secessió; com també demana la documentació sobre l'auditoria de l'Agència de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades sobre l'obtenció i ús de dades fiscals dels catalans.