EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La Generalitat activa el mecanisme per a la compra d'urnes per al referèndum

El 'DOGC' ha publicat aquest dimarts l'acord que obre el concurs per adjudicar l'adquisició de 8.000 urnes

El ’DOGC’ ha publicat aquest dimarts l’anunci de la licitació per comprar les 8.000 urnes. / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts

El Govern de Carles Puigdemont ha activat el procés per comprar 8.000 urnes per al referèndum. Ho va anunciar la setmana passada i aquest dimarts el 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' ('DOGC') ha publicat l'acord marc mitjançant el qual convida les empreses que així ho desitgin a presentar-se per a la producció de 8.000 urnes destinades a processos participatius de tot tipus. És a dir, l'Executiu català prepara les urnes per a qualsevol convocatòria electoral, inclòs evidentment el referèndum, segons ha confirmat la Generalitat. La licitació la farà la conselleria de Governació, però serà la Generalitat la que donarà l'ordre de compra.

Segons figura en l'acord publicat al 'DOGC', el concurs, obert i per tramitació ordinària, és per al subministrament d'urnes en dos lots: un lot d'urnes electorals transparents i un altre lot d'urnes de cartró. El pressupost conjunt és de 200.000 euros, dels quals 184.000 són per a les urnes transparents, i 16.000 euros per a les urnes de cartró.

Notícies relacionades

El text enumera les lleis a què s'acull l'acord marc i subratlla que el concurs és per a urnes a utilitzar en eleccions al Parlament, consultes populars i altres formes de participació ciutadana: "Acord marc per al subministrament d'urnes en les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana, en el marc de la llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general (LOREG); la disposició transitòria segona de l'Estatut d'autonomia de Catalunya del 2006; la llei 4/2010, de 17 de març, de consultes populars per via de referèndum; la llei 10/2014, de 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana, i la llei orgànica 2/1980, de 18 de gener, sobre regulació de les diferents modalitats de referèndum".

Davant les crítiques que aquests dies ha rebut la Generalitat per aquest pas anunciat, l'Executiu català sosté que no hi ha cap il·legalitat en aquesta decisió, avançant-se així a l'eventual actuació de l'Executiu central del PP. En tot cas, decideix adquirir urnes en lloc d'usar les que li cedeix l'Estat per a determinades convocatòries electorals. Tampoc opta per la via que es va decidir per al procés participatiu del 9-N del 2014, quan el Govern català va encarregar als presos del centre penitenciari de Lleida l'elaboració d'urnes de cartró. Ho va fer amb antelació suficient perquè la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de paralitzar el procés participatiu arribés amb posterioritat a l'elaboració de les urnes.