HOMENATGE A UNA FIGURA CLAU DEL PROCÉS

Barcelona concedeix la Medalla d'Or de la Ciutat a títol pòstum a Muriel Casals

Colau destaca l'"empremta inesborrable" que l'expresidenta d'Òmnium Cultural va deixar en "la lluita per les llibertats"

zentauroepp37282527 barcelona 13 02 2017  pol tica   ada colau entrega la medall170213202349

zentauroepp37282527 barcelona 13 02 2017 pol tica ada colau entrega la medall170213202349 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de BarcelonaAda Colau, ha concedit aquest dilluns a la tarda la Medalla d’Or de la Ciutat, a títol pòstum, a la que va ser presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals, morta fa un any després d'haver sigut atropellada per un ciclista. El ple municipal ha aprovat aquest reconeixement amb el suport de Barcelona en ComúCiUERC, el PSC i la CUP. El PP hi ha votat en contra i C’s s'ha abstingut.

A l'acte, que ha tingut lloc al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, s'hi han sumat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'expresident Artur Mas. La filla i el net de Casals han recollit la medalla de mans de l'alcaldessa, que ha destacat el paper en la lluita per les llibertats de qui va ser diputada de Junts pel Sí.

"Desgraciadament ens va deixar de manera sobtada i va deixar una empremta a la ciutat que és inesborrable", ha subratllat. Colau ha elogiat les "fortes conviccions en la defensa de la democràcia" de Casals i el "compromís en la lluita per les llibertats" d'una dona "valenta, honesta, generosa i amable" que va ser, a més, una "figura de referència" en l'europeisme i en el lideratge de les dones. La regidora també ha ressaltat la capacitat que va tenir Casals per generar "simpaties i complicitat" entre persones de diferents ideologies i ha subratllat que el seu llegat ha d'"inspirar i orientar" de cara al futur.

Puigdemont, per la seva banda, ha subratllat que el somriure de Casals s'ha convertit en una "icona" del moment que viu Catalunya.

Notícies relacionades

Economista, professora universitària i política, Casals es va convertir en una de les cares del procés sobiranistaprocés sobiranista com a presidenta d'Òmnium Cultural i posteriorment diputada al Parlament per Junts pel Sí. El 14 de febrer de l'any passat va morir per les complicacions que va patir al ser atropellada per un ciclista. 

DONACIÓ A ÒMNIUM

La filla de Casals, Laia Gasch, ha anunciat durant l'acte que la família donarà a Òmnium Cultural la indemnització per l'accident que li va costar la vida a la seva mare per dotar el premi de comunicació de l'entitat que portarà el seu nom. "Així, un fet trist impulsarà cada any una nova il·lusió", ha afirmat.