PERFIL
Muriel Casals, baluard de la cultura catalana
La ja expresidenta d'Òmnium Cultural ha liderat la defensa del model educatiu català i la identitat nacional

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. /
De parla pausada i arrels franceses, Muriel Casals, que ha mort aquesta matinada es va convertir el 2010 en la primera dona presidenta d'Òmnium Cultural i responsable de la refundació de l'entitat. Fins aquest dimecres presidia Òmnium, però després d'acceptar ser la número tres de la llista unitària ha comunicat que deixa el comandament de l'entitat. La manifestació del 10 de juliol del 2010 contra la retallada de l'Estatut pel Tribunal Constitucional va ser segons ella el punt d'inflexió. "El moment en què la gent va deixar de tenir por". I també la seva entrada a l'escena política.
Economista de formació i fervent defensora de la llengua, la cultura i la identitat catalana, serà la número tres de la llista unitària independentista per a les eleccions del 27-S juntament amb Raül Romevaen el número u i Carme Forcadell en el número dos.
ÀNSIES DE CANVI
Filla de soldat republicà a l'exili i mare francesa, va néixer a la ciutat d'Avinyó (1945). Quan encara no tenia un any es va mudar a Sabadell, on va créixer en un ambient que respirava il·lustració, reconeix ella mateixa. Educada entre la història de França que li explicava la seva mare i la revista cultural de la burgesia catalana 'D'ací d'allà' que tenia a mà, va aprendre a relativitzar la tensió entre català i castellà. Ella parla tres llengües.
Ansiosa de canviar el món, va començar a estudiar Econòmiques en una facultat dominada pel Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), partit al qual es va afiliar i en què va viure la pugna entre Josep Termes i Jordi Solé Tura sobre el paper de la classe treballadora en la qüestió nacional.
La seva militància sentimental amb el comunisme es va allargar fins després de la fundació d'Iniciativa per Catalunya, encara que reconeix que la seva vocació catalanista i ànsies independentistes la van portar a més d'una infidelitat política durant la seva militància.
EL SALT A LA PRIMERA LÍNIA
Professora d'Anàlisi Econòmica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va demostrar que l'economia es pot explicar de manera plana, encara que a poc a poc va descobrir que "no és l'economia el que canvia el món, sinó la política".
Notícies relacionadesAbans de liderar Òmnium Cultural el 2010 ja havia demostrat la seva dedicació al catalanisme i la defensa de la llengua amb l'elaboració de diversos llibres sobre el passat industrial de Catalunya, la crisi i la renovació del sector tèxtil, i el paper de la dona en el mercat català.
El 2008 va entrar a formar part de la Junta d'Òmnium Cultural, entitat que va passar a presidir el 2010 i en què aviat va demostrar els seus dots de lideratge encapçalant la campanya per la defensa de l'Estatut, el model educatiu català i l'ús de la llengua. Per primera vegada va deixar la segona línia, i va fer el salt al primer pla. Ara el punt de mira es troba en el 27-S.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"