INFORME DE TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL

La percepció sobre la corrupció a Espanya es manté en màxims històrics

La sensació d'impunitat, l'opacitat en la presa de decisions de sectors com l'elèctric i el bancari o la politització de la justícia, entre les causes

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

Espanya torna als seus pitjors moments pel que fa a la corrupció. Això és, almenys, la sensació dels ciutadans, que han tornat a col·locar el país en el seu pitjor resultat històric (el del 2015) en l'índex de percepció de la corrupció de transparència internacional. Així, en l'informe corresponent al 2016, obté 58 punts sobre un màxim de 100 i baixa de la posició 36 a la 41 del total de 176 països analitzats. Se situa entre Costa Rica i Geòrgia, i s'engloba en el grup d'estats europeus percebuts com a més corruptes (ocupa el lloc 17 de 28). Davant seu se situen països com les Bahames (posició 24), els Emirats Àrabs Units (26), Bhutan (27), Qatar (32) o Botswana (35). Dinamarca es manté en el primer lloc, mentre que Síria, Corea del Nord, el Sudan del Sud i Somàlia continuen al vagó de cua.

La situació d'Espanya contrasta especialment en un moment en què s'estan fent molts esforços per part de les administracions públiques per combatre la plaga. Segons ha explicat aquest dimecres en la presentació de l'informe Manuel Villoria, un dels autors i catedràtic de la Universitat Rei Joan Carles, això és perquè els ciutadans no senten que s'hi estigui fent gaire. A més, encara que hi ha més persecució i processos judicials contra els corruptes, es manté la sospita que finalment quedaran impunes.

Un altre ingredient que intervé en el mal resultat d'Espanya és l'opacitat que es percep en la presa de decisions de sectors com l'elèctric i el bancari. Un exemple d'això són les últimes alces en el preu de la llum o l'acord contra les clàusules terra en les hipoteques. La politització de la justícia tampoc ajuda a millorar l'opinió dels espanyols sobre la separació de poders i la independència dels jutges.

"Tot això fa que els ciutadans estiguin molt indignats i preocupats i que a les enquestes es dispari la percepció de la corrupció", ha explicat Villoria, que ha considerat que Espanya ha arribat al seu "terra" en aquest índex i que no pot baixar més. "És el moment de reaccionar perquè el país no acaba de sortir del pou", ha afegit.

PACTE D'ESTAT

Notícies relacionades

El president de Transparència Internacional, Jesús Lizcano, ha considerat que l'única manera de resoldre aquesta situació és que els partits polítics deixin de banda les seves diferències ideològiques i es posin d'acord. Segons ell, les formacions han d'entendre que la corrupció és "un tema d'Estat i de clar interès social" i promoure "un pacte integral de forma urgent" sobre les mesures legals i institucionals més importants per combatre "aquest important problema que segueix preocupant tant els ciutadans".

Entre les mesures urgents a emprendre, ha esmentat la despolitització dels òrgans judicials (per citar-ne dos exemples, els membres del Consell General del Poder Judicial són elegits pel Congrés i el Senat, i el fiscal general de l'Estat és designat directament per l'Executiu central), la reducció del nombre d'aforats i de càrrecs de lliure designació, la prohibició legal de la concessió d'indults a condemnats per delictes de corrupció, la regulació dels 'lobbies' o la incorporació d'un règim d'específic de sancions en la llei de transparència.

Temes:

Corrupció