EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy-Puigdemont, diàleg entre trinxeres

Els dos presidents mantenen les espases alçades tot i la seva conversa telefònica

La Generalitat no participa en la reunió preparatòria de la conferència de presidents

zentauroepp36683070 barcelona 21 12 2016  sesion de preguntas al govern en el pa161221185926

zentauroepp36683070 barcelona 21 12 2016 sesion de preguntas al govern en el pa161221185926 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les dues parts es mostren disposades a negociar i a dialogar a fons. Però totes dues, al mateix temps, segueixen sense abandonar els seus respectius motius d’enfrontament i continuen el seu camí. El Govern de Mariano Rajoy i l’Executiu de Carles Puigdemont manetnen les espases alçades en el conflicte sobiranista tot i la conversa telefònica que van mantenir els dos presidents fa només uns dies. Una nova demostració que el diàleg en si mateix (dues persones parlant-se) és estèril si no va acompanyat de compromisos o reunions per teixir acords.

Rajoy va trucar per comunicar-li a Puigdemont que li enviaria una carta de convocatòria de la pròxima cimera de presidents autonòmics. Segons fonts de la Generalitat, no li va fer una invitació formal, per la qual cosa el seu interlocutor tampoc va haver de respondre que no hi pensa anar perquè desitja un tracte bilateral amb l’Estat. «Ens l’hem guanyat», repeteix amb vehemència Puigdemont aquests dies. Així, la conversa no va passar de l’«amabilitat i la correcció», segons fonts de Palau. Una cosa molt semblant a un diàleg de sords.

En paral·lel, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras –que també té pendent una cita amb la vicepresidenta– anunciava al Parlament que sí, que al gener mantindrà una reunió amb Soraya Sáenz de Santamaría. Aquestes reunions ja es van establir com una trobada periòdica després de l’última reunió formal de Puigdemont amb Rajoy a la Moncloa, però de moment donen el mateix fruit concret que les de la vicepresidenta amb l’antecessora de Junqueras, Joana Ortega.

CITA A MADRID

Tot mentre el Govern central segueix preparant la cimera de presidents, amb una reunió de Sáenz de Santamaría amb els consellers de presidència autonòmics. Cita a la qual no assistirà la responsable de Presidència del Govern, Neus Munté, que mantenia ahir l’enèsim enfrontament amb el Partit Popular al ple, arran de l’expressió «cop d’Estat» usada per la popular Esperanza García per definir el projecte sobiranista. És a dir, les espases alçaddes, encara que sigui verbalment.

Espases alçades també en el conflicte juridicopolític: per un costat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya feia arribar al Parlament al president i a tot el seu Govern la decisió per la qual el Tribunal Constitucional suspèn la resolució sobre el referèndum unilateral aprovada en el debat de política general per Junts pel Sí i la CUP, i adverteix de possibles conseqüències penals si es desatén aquesta ordre; per un altre costat, a la mateixa hora, els grups de Junts pel Sí, la CUP i també Catalunya Sí que es Pot aprovaven una resolució en favor de la llibertat d’expressió. 

En favor en definitiva, de la decisió de la presidenta Carme Forcadell i de la Mesa de permetre el debat de les conclusions sobre l’anomenat procés constituent (un procés encara pendent de néixer, per cert, contra els terminis previstos pel mateix Parlament) tot i els avisos del mateix Constitucional perquè no ho fessin. El text acordat, amb el vot en contra de socialistes, el PP i Ciutadans, sosté que la «imputació penal» de Forcadell constitueix una «vulneració de la inviolabilitat parlamentària i un fet sense precedents a la UE».

‘EL PERIÓDICO’ COM A AVAL

Notícies relacionades

¿Què s’ha de retenir de la resolució? El restabliment del pacte a tres bandes de JxSí, ERC i la CUP. És aquesta gran majoria a la qual ara el Govern s’aferra i en especial el president. I és que de les dues entregues del baròmetre del GESOP que va oferir aquest diari fa uns dies, una sobre el referèndum d’independència i l’altra sobre la victòria d’ERC i la debacle del PDECat en unes eventuals eleccions catalanes, Puigdemont va recórrer a la primera per deixar-li anar al popular Xavier García Albiol que «el que uneix els catalans és el referèndum». L’hi va dir després que el líder parlamentari del PPC l’acusés en la sessió de control d’ahir d’estar al capdavant d’un Govern «aïllat» i entregat als «radicals» de la CUP.

Puigdemont va recordar que l’última enquesta d’EL PERIÓDICO sosté que «el 84,6% dels catalans estan a favor d’un referèndum», tant per cent que li va valer per rebutjar els atacs d’Albiol, informa Rafa Julve. Aquest percentatge, el 84,6%, és el que servirà per donar força a la foto de la cimera del referèndum de demà: un acord entre Govern, els comuns, Ada Colau, ERC, la CUP i bona part de l’entramat social sobiranista i catalanista. S’insistirà en la via de la consulta, si pot ser, pactada. ¿Fins quan? De moment, espases alçades amb l’Estat sense renunciar, això sí, a tantes converses telefòniques o presencials com facin falta.