ELS COMPTES DE LA GENERALITAT

La CUP exigeix reorientar partides dels pressupostos a usos socials

La formació estima que hi ha 760 milions a què es podria donar una altra finalitat

Demanen acabar amb les privatitzacions i els alts sous de càrrecs de confiança

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

L’admissió a tràmit del projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2017 ha donat pas a un nou terreny de joc. Amb el sí de la CUP i de Junts pel Sí va quedar fixat l’import global dels comptes, així com els ingressos i les despeses. I també de cada una de les conselleries. Dit d’una altra manera, el marge per retocar aquest projecte es limita a moure partides ja assignades, donar-los, en tot cas, altres fins. 

I en això s’ha aplicat la CUP. Els anticapitalistes van fer públiques les seves esmenes en les quals pretenen reorientar fins a 760 milions, dels quals, 626 anirien destinades a polítiques socials.

La força dels fets ha fet modular el discurs a la CUP. Si abans s’exigia del Govern que desobeís límits de dèficit i altres condicions que imposa l’Estat, ara, com la mateixa Eulàlia Reguant va dir al Parlament dimarts, saben «que hi ha un recorregut curt per fer propostes, però», comparant amb el projecte d’Oriol Junqueras, «es pot fer més».

En les esmenes presentades per la CUP es detallen una sèrie de mesures que, sense modificar els ingressos, aconsegueixen aquests 760 milions. Entre les mesures hi ha, per exemple, la reducció del 19% de les retribucions complementàries dels alts càrrecs i càrrecs de confiança per destinar el romanent a la renda garantida de ciutadania, de manera íntegra. Els anticapitalistes també apunten a l’externalització de serveis. Per exemple, segons va detallar ahir la mateixa Reguant, una partida de 24 milions prevista per a Microsoft i una altra de 80 per a Deloitte. 

Així mateix, la CUP proposa eliminar tot límit en la contractació de personal en el sector públic, posant especial atenció en l’educació. Junqueras va prometre dimarts 3.600 noves places de mestre en l’escola pública i els anticapitalistes n’exigeixen 6.000, per exemple.

VETO A LES AJUDES A LA F-1

També demanen un control més ferri dels avals de la Generalitat i que sigui el Parlament, i no l’Executiu, qui els autoritzi si tenen un valor superior als 10 milions d’euros. Més en concret, la CUP exigeix la retirada de l’aval a la fórmula 1 del Circuit de Montmeló.

Notícies relacionades

Finalment, els anticapitalistes proposen la creació d’11 programes pressupostaris interdepartamentals per a «la cohesió social, ecològica i territorial», per exemple, per a la lluita contra la corrupció i l’evasió fiscal; la creació d’un parc de vivendes públiques i el naixement d’una banca pública catalana, entre altres.

Les esmenes, entén la CUP, són un forma d’«allargar la mà», va dir Eulàlia Reguant, que va assegurar que el seu partit no posa «línies vermelles» per donar el seu sí definitiu als pressupostos. «El missatge que volem enviar és que hi ha alternatives per revertir les retallades i les privatitzacions», va manifestar la diputada cupaire.