EL POLS SOBIRANISTA

El Tribunal Constitucional suspèn la resolució que fixa el referèndum per al 2017

El tribunal adverteix Puigdemont i Forcadell de les conseqüències penals de la desobediència

El Govern català preveu utilitzar una altra resolució que no ha sigut impugnada per organitzar la consulta

TC / Atlas

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / FIDEL MASREAL / MADRID / BARCELONA

El ple del Tribunal Constitucional ha hagut de tornar a intervenir en el procés sobiranista. Ahir va suspendre en principi per cinc mesos la resolució del Parlament que iniciava el compte enrere del referèndum independentista, la celebració del qual es preveu, «com a més tard, el setembre del 2017». La providència acorda, com demanava el Govern central, advertir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la resta del Govern del seu «deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que ignori o eludeixi la suspensió» acordada i els recorda les responsabilitats, inclosa la penal, en què podrien incórrer.

La suspensió obeeix a l’admissió a tràmit de l’últim incident d’execució de sentència presentat pel Govern de Mariano Rajoy aquesta vegada contra les resolucions sobiranistes aprovades pel Parlament el 6 d’octubre passat. Es tracta dels apartats de la resolució 306/XI denominats «El futur polític de Catalunya», «Referèndum», «Referèndum, empara legal i garanties» i «Procés constituent». 

CONSULTA PACTADA

Però, malgrat el revés que a priori suposa la decisió del Constitucional per al procés, fonts del Govern i de Junts pel Sí es felicitaven perquè segueix vigent una altra resolució del debat de política general, pactada entre aquest partit i Catalunya Sí que es Pot, també relativa a la celebració d’un referèndum i que no va ser qüestionada pel Govern a l’apostar per una consulta pactada amb l’Estat. Amb ella, afirmen aquestes fonts, l’última decisió del TC no invalida les tasques del Govern per seguir treballant per tirar endavant un referèndum.

A Madrid, mentre el ministre de Justícia, Rafael Catalá, defensava la suspensió, perquè, deia, «promoure un referèndum sobre la independència no queda dins de l’àmbit de competències d’un Parlament autonòmic i el que fa el Constitucional és recordar-ho», el portaveu al Congrés del PDECat, Francesc Homs, es preguntava si el Govern pensa «treure els tancs» per evitar que es posin urnes.

Homs va titllar de «provocació» la resolució del Constitucional. «¿Aniran amb els tancs a treure les urnes? ¿Hi enviaran goril·les? Doncs es posaran. S’entesten en un carreró sense sortida», va assegurar a la sessió d’ahir de la Cambra baixa.

Aquest carreró sense sortida es fa visible si es té en compte que els acords ara suspesos es van aprovar el mateix dia que el Constitucional va acordar per unanimitat remetre a la fiscalia l’actuació de la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, en la votació del 27 de juliol amb què es van aprovar les conclusions de la comissió d’estudis del procés constituent que obrien la via de la unilateralitat. La presidenta declararà com a investigada aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

ARMES

Notícies relacionades

Llavors, l’alt tribunal encara no havia avalat les noves armes amb què el va dotar el Govern del PP poc abans de perdre la majoria absoluta. Ara, de cara a aquest nou incident d’execució, ja pot acordar la suspensió dels càrrecs públics que incompleixin les seves resolucions mentre es produeix aquesta situació i acordar-ne l’execució per una altra Administració. No obstant, fonts de l’alt tribunal insisteixen en el seny i la prudència del tribunal, i per això, asseguren, abans d’adoptar una mesura d’aquestes característiques advertiran diverses vegades els responsables de l’incompliment.

TERMINI

La providència d’admissió a tràmit inclou la concessió d’un termini de 20 dies al Parlament per presentar les al·legacions oportunes perquè el Constitucional les tingui a l’entrar en el fons de l’assumpte plantejat pels Serveis Jurídics de l’Estat, que entenen que la Cambra va desobeir una altra vegada la sentència de 2 de desembre del 2015 que va anul·lar la declaració sobiranista que iniciava el procés, i l’acte del 19 de juliol que va suspendre la constitució de la comissió d’estudis.