Alerta pel descontrol administratiu en les antenes de telefonia mòbil

L’extensió del 5G sobrecarrega els equips actuals / A Barcelona s’han presentat denúncies per falta de permisos i manteniment

Alerta pel descontrol administratiu en les antenes de telefonia mòbil

eduardo lópez alonso

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les antenes de telefonia mòbil ens envolten i en alguns casos pateixen falta de manteniment i de supervisió. És el que afirma la consultora especialitzada Tengo una Antena, que va realitzar una auditoria estimativa sobre el grau de conservació de les antenes a Barcelona i els resultats van encendre tots els llums d’alarma. D’una inspecció aleatòria de 71 antenes situades en 30 instal·lacions, van constatar que cap d’elles estava legalitzada. I en 21 casos l’operador de telefonia o propietari de la instal·lació no n’havia presentat mai cap documentació. A 41 antenes ni tan sols se’ls va fer un control inicial. El Govern central sí que regula el cens d’estacions i els seus permisos tècnics, però en l’àmbit local, en ocasions, les tasques d’inspecció coixegen. El descontrol comença en termes de contractes d’instal·lació amb la comunitats, permisos d’obres, manteniment i impacte visual.

Es van presentar denúncies a l’Ajuntament de Barcelona per l’estat i la falta de permisos d’antenes. Les denúncies presentades eren sobre instal·lacions de les quatre operadores principals: Telefónica, Yoigo, Vodafone i Orange. Les operadores prefereixen no comentar la situació i, a més, la majoria de les antenes o infraestructures han passat a ser propietat d’altres empreses, filials o no d’operadores, denominades en el sector com torreres.

El 44,2% dels emplaçaments utilitzats per oferir la cobertura dels serveis mòbils a Espanya no són propietat d’operadores, sinó de firmes TowerCo, segons la CNMC. Aquest seria el cas d’empreses com American Tower, ON Tower Telecom Infraestructuras SAU, Red Eléctrica de España (REE) i Axion, que el 2022 eren propietàries de milers d’emplaçaments mòbils a Espanya (ja fossin adquirits prèviament a operadors com Movistar, Orange i el grup MásMóvil, o bé construïts per aquests mateixos operadors neutres).

En conseqüència, una part dels problemes està en el galimaties de competències. El responsable dels equips de ràdio i les antenes és l’operador o companyia telefònica, mentre que la infraestructura (suports, tubs, torres, empreses, accessoris d’accés, etcètera) correspon al gestor d’aquest emplaçament (torreres). Les operadores s’encarreguen del manteniment de l’antena, però el propietari de la infraestructura s’ha de responsabilitzar dels problemes estructurals i del subministrament elèctric, per exemple.

L’Ajuntament de Barcelona analitza la situació però té dubtes legals sobre les competències que pot assumir o no. "En el cas de l’Ajuntament de Barcelona, recentment s’ha aprovat una actualització de la normativa que regula les activitats que es porten a terme a la ciutat, que, entre altres mesures, estableix que la instal·lació d’antenes telefòniques i la tramitació dels permisos necessaris quedin regulats per la llei estatal." Les denúncies sobre antenes estan, per tant, en procés de "valoració jurídica per si s’ha de dur a terme alguna actuació, tenint en compte les normatives vigents a nivell estatal i municipal".

Irregularitats a les antenes

El laberint legal ha desembocat en un buit executiu que s’hauria de solucionar en poc temps. La idea és que les instal·lacions han superat en molts casos els 20 anys d’antiguitat i no contemplaven en aquell temps que s’afegirien els equips 3G, 4G i 5G que s’han adjuntat als pals de les terrasses, que multipliquen el pes que han de suportar i desencadenen un "risc de seguretat".

Notícies relacionades

Álex Molero, responsable tècnic de la consultora Tengo una Antena, assegura que fruit de l’anàlisi d’antenes a la ciutat, es van presentar davant l’Ajuntament de Barcelona 30 denúncies el 2020 i vuit l’any següent, però que no hi ha hagut resposta. I la situació asseguren que ha empitjorat i que requereix una solució a l’obsolescència d’aquestes instal·lacions. "Hi ha un gran descontrol", explica Molero, que afegeix que, en les seves relacions amb l’ajuntament, "si els indico que una antena és impossible que estigui legalitzada, em donen la raó, ja que, evidentment, és impossible que l’ajuntament hagi legalitzat una cosa que no compleix amb la llei".

Tengo una Antena és una firma que assessora les comunitats de veïns que tenen una infraestructura de telecomunicacions al seu edifici. Són, per tant, part interessada a accentuar els dèficits i problemes generats per aquestes instal·lacions. Entre els seus serveis figura des de la revisió dels contractes amb els veïns fins a la realització de mesuraments radioelèctrics i de soroll. Asseguren que "el 85% de les estacions base tenen un operador ocult, una tecnologia no legalitzada o simplement un mal manteniment que posa en risc l’estructura de l’edifici. L’arribada del 5G implica, a més, un augment significatiu dels nivells de radiofreqüència".