Els detinguts de la CUP per cremar fotos del Rei, en llibertat després de negar-se a declarar

La fiscal no demana mesures cautelars per als arrestats per no anar a una citació de l'Audiència

Tots cinc són advertits de la seva obligació de comparèixer a requeriment judicial

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L'objectiu de l'Audiència Nacional és clar: no es poden obviar les seves citacions. Per això, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va ordenar la detenció dels cinc membres i simpatitzants de la CUP que havien sigut identificats com a autors de la crema de fotos del rei Felip VI durant la manifestació que el partit va organitzar per la Diada. Avui, després de ser conduïts a l'Audiència Nacional i comparèixer davant el magistrat, han quedat en llibertat.

Els últims arrestos s'han produït aquest matí. L'autobús en què viatjaven una trentena de familiars, membres i simpatitzants de la formació anticapitalista ha sigut aturat per agents de la policia a l'altura d'Alcalá de Henares (Madrid) i s'ha procedit a arrestar Roger Santacana i Nora Miralles. Tots dos estaven citats en diversos jutjats catalans el dia 7 per declarar per videoconferència, juntament amb els detinguts dilluns, Ivan Altamira, Jordi Almiñana i Aitor Blanc. 

L'operatiu ha sigut objecte de crítiques per part dels polítics que des de primera hora han anat a l'Audiència a mostrar el seu suport. El diputat d'En Comú Podem Marcelo Expósito ha anunciat que demanaran explicacions a Interior, al mateix temps que ha qualificat d'"autèntic disbarat" arrestos "per un delicte d'opinió", per "un gest crític amb la corona". La diputada i portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha aprofitat per carregar contra el conseller d'Interior, Jordi Jané, per, segons ella, haver actuat "d'ofici" i haver identificat els autors de la crema de fotos perseguida. La senadora d'ERC Mireia Cortés s'ha desvinculat de la petició de dimissió i s'ha limitat a defensar "un nou horitzó" per a Catalunya que inclou la independència.

ADVERTÈNCIA

Les compareixences dels detinguts no han tingut lloc fins que no han arribat els dos últims, que en un primer moment han sigut traslladats a la comissaria madrilenya de Moratalaz. I han sigut molt breus, perquè tots ells s'han acollit al seu dret constitucional a no declarar i només alguns, com Blanc, portaveu de SOM Gramenet, han afegit que no reconeixien el tribunal per ser hereu del Tribunal d'Ordre Públic franquista. 

Notícies relacionades

La fiscal Rosana Lledó no ha demanat mesures cautelars per a cap, però ha aprofitat per advertir-los de l'obligació que tenen de comparèixer cada vegada que siguin cridats a l'estar imputats per un delicte d'injúries a la Corona.

L'advocat de dos d'ells, Eduardo Cáliz, ha demanat "respecte a la llibertat d'expressió i a la sobirania dels Països Catalans" i ha considerat "un insult a la intel·ligència el fet que en ple segle XXI es persegueixi i es detingui per part d'un Estat, que s'autodenomina democràtic, militants pel mer fet de cremar una fotocòpia". A més, s'ha sumat a les crítiques de la CUP contra Jané. "És increïble que un govern del principat de Catalunya, que s'autodenomina independentista, tingui un departament d'Interior amb una persona al capdavant que persegueixi militants d'ofici i es dediqui a detenir-los".

Discrepàncies sobre la detinguda

L'única arrestada que, segons la defensa, no havia rebut la citació judicial per declarar el dia 7 és Nora Miralles, i per això el seu advocat ha plantejat al jutge Fernando Andreu la improcedència de la seva detenció. El magistrat ha respost que, malgrat això, sí que va participar en la roda de premsa que la CUP va oferir per anunciar que els citats ignorarien el requeriment judicial. Finalment, la defensa ha declinat sol·licitar un 'habeas corpus' per no dilatar la compareixença a l'Audiència Nacional.