La CUP torna a carregar contra Jordi Jané a les portes de l'Audiència Nacional

ERC i En Comú Podem mostren el seu suport als detinguts per cremar fotos del Rei

Els representants independentistes critiquen la persecució del "delicte d'opinió"

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha tornat a carregar avui contra el conseller d'Interior, Jordi Jané i n'ha tornat a demanar la dimissió a les portes de l'Audiència Nacional, ja que, segons ella, la identificació dels autors de la crema de fotos del Rei Felip VI en la Diada es va produir "d'ofici". Els arrestos dels cinc presumptes autors, que han culminat avui mateix a l'autobús de militants i simpatitzants que viatjava a Madrid per recolzar els detinguts ahir, s'han produït al negar-se a comparèixer la setmana passada per un delicte d'injúries del Rei.

A primera hora del matí s'han concentrat davant l'Audiència Nacional diputats al Parlament de la CUP, senadors d'ERC i diputats d'En Comú Podem. La primera que ha mostrat públicament el seu suport als detinguts ha sigut Anna Gabriel, que ha criticat la Conselleria. "Que es tingui present que en la manifestació de l'esquerra independentista de l'11 de setembre, la Conselleria d'Interior decideix identificar d'ofici les companyes que van fer la crema simbòlica d'imatges de la monarquia, com s'ha fet en moltes altres ocasions i que es va repetir ahir a moltes places on hi va haver concentracions. És la conselleria d'interior la que decideix que estiguem aquí i perdent el temps, perquè hauríem d'estar treballant per al que ens ocupa, que és l'alliberament nacional, social i de gènere dels Països Catalans".

Per la seva part, la senadora d'ERCMireia Cortés, ha refusat sumar-se a la petició de dimissió realitzada per Gabriel, i s'ha limitat a explicar que tant ella com dos senadors més del seu partit havien anat a "donar tot el suport necessari" als companys de la CUP detinguts. "Hem vingut com a independentistes, com a persones que busquem nous horitzons, en una catalunya independent, en una nova república que tingui un altre marc jurídic".

DELICTE D'OPINIÓ

Notícies relacionades

Marcelo Expósito, diputat d'En Comú Podem i secretari de la Mesa del Congrés, ha qualificat d'"autèntic disbarat" la detenció de persones "per un delicte d'opinió", que "és un gest crític amb la corona". En la seva opinió, tot s'emmarca "en un conflicte que fa molts anys que dura, que deriva de la crisi del model territorial. De la crisi que està vivint l'Estat".

"Desitjaríem que les crides al diàleg que està fent el Govern de Mariano Rajoy se substanciés de manera verdadera en lloc de la forma en què s'està produint aquest suposat diàleg que en realitat és una exacerbació d'una confrontació que inevitablement haurà de tenir una sortida per una via política, democràtica", ha conclòs.