La Generalitat defensa que els Mossos actuessin davant la crema de fotos del Rei

Munté defensa la llibertat d'expressió però es desmarca de les accions de la CUP

Sosté que segueix en peu la "cadena de confiances" amb els anticapitalistes per aprovar els pressupostos

La Generalitat defensa els Mossos davant la crema de fotos del Rei. / periodico

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La consellera i portaveu del Govern, Neus Munté, ha defensat que els Mossos d'Esquadra actuessin davant la crema de fotos del rei Felip VI durant la Diada, i ha criticat l'actuació de la CUP.  El Govern fa pinya, marca distàncies, però de portes enfora manté que l'estabilitat del pacte amb la CUP no està en qüestió perquè es manté la "cadena de confiances" entre tots dos.

El primer que la consellera ha proclamat en la seva compareixença aquest dimarts, com ho havia fet el president a primera hora del matí, és el "ple suport al conseller i a la tasca dels Mossos". "És un error molt greu situar l'actuació dels Mossos al centre del debat", ha subratllat una vegada i una altra.

Amb tot, Munté ha admès que la polèmica neix per un informe policial davant la crema de fotos del Rei durant la Diada. "Si són coneixedors d'una actuació que pot ser constitutiva de delicte, la seva obligació -perquè si no incorrerien en delicte- és posar-ho en coneixement de la justícia, però d'això a criminalitzar-los o situar-los com a problema quan no ho són hi ha una gran distància, no hi estem gens d'acord, ens situem al costat del cos, i del conseller”, ha explicat.

EN CONTRA DE CREMAR I ESTRIPAR

Notícies relacionades

La consellera ha fet equilibris entre la defensa de la llibertat d'expressió, per un costat, i la crítica a la crema de banderes..."o de documents aprovats per la Generalitat, com va fer l'actual delegat del Govern de l'Estat respecte a un text de la Generalitat". "No ens agraden les pintades amenaçadores, vinguin d'on vinguin", ha afegit en relació amb les pintades que han aparegut avui contra el conseller i la dirigent del PDECat Marta Pascal. També ha qualificat de "sobredimensionada" l'actuació aquest matí de la Policia Nacional aturant l'autobús en què viatjaven simpatitzants de la CUP per detenir-ne dos, a Alcalá de Henares, vinculats també a la crema de fotos del Rei durant la Diada.

El Govern català viu amb una mal dissimulada incomoditat aquest nou episodi de fricció amb els seus socis parlamentaris de la CUP. Malgrat això i de cara a l'opinió pública, la tesi oficial segueix sent que el pacte d'estabilitat i el full de ruta independentista segueixen en peu, per això Munté ha afirmat que es manté la "cadena de confiança" amb la CUP que es va veure en la votació de la qüestió de confiança o les resolucions del debat de política general. "Estem immersos en una cadena de confiances que va demanar el president en la qüestió de confiança i es va mantenir en el debat de política general. Que es mantindrà tenint en compte que dimarts que ve entraran els pressupostos a tramitació parlamentària", ha afirmat.