GESTOS DE LA VICEPRESIDENTA CAP A CATALUNYA

Arrimadas i Iceta celebren el "canvi d'actitud" de Santamaría

La vicepresidenta del Govern se cita amb els dirigents del PSC i C's i empresaris a la Delegació del Govern

jgblanco36373398 barcelona 21 11 2016 la vicepresidenta del gobierno  soraya 161121142104

jgblanco36373398 barcelona 21 11 2016 la vicepresidenta del gobierno soraya 161121142104 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

'Tardes con Teresa' és una de les millors novel·les del genial Juan Marsé. S’hi relata l’amistat entre dos mons que semblen allunyats, irreconciliables, però que s’acaben unint gràcies a la magistral prosa del creador del Pijoaparte. A la Delegació del Govern a Barcelona, que podria perfectament ambientar algun dels escenaris burgesos de l’obra de Marsé, li estan habilitant a la vicepresidenta de l’Executiu un despatx ben bufó perquè els líders catalans puguin passar-hi les seves tardes amb Soraya.

Mentre acaben de preparar-li l’espai, Soraya Sáenz de Santamaría va departir ahir, al despatx del delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, amb empresaris, Miquel Iceta i Inés Arrimadas. Els representants de PSC i Ciutadans van agrair un gest que ha sigut criticat pel Govern, desairat al veure com donava audiència abans als grups de l’oposició del Parlament que a membres de la Generalitat.

«Hi ha un canvi d’actitud, les coses com són», va reconèixer Iceta, encara que va afegir: «Amb això no n’hi ha prou; arribem tard, és un problema de canvi de propostes i actuacions que correspon als dos governs. Menys paraules i més fets anirien molt bé». També la líder de C’s al Parlament va constatar el «canvi d’actitud», que va atribuir al seu partit pels «requisits» que va imposar al PP.

La vicepresidenta i el líder del PSC van coincidir durant la presa de possessió de Millo com a nou delegat del Govern, en substitució de María de los Llanos de Luna, i es van emplaçar a una reunió en la qual van debatre sobre com millorar la relació entre Catalunya i Espanya.

«Hem parlat de moltes coses, algunes de generals i d’altres de concretes, com la millora del finançament o la conferència de presidents, en la qual vam insistir al president  [Carles] Puigdemont que participés i que Catalunya tingui veu en aquella trobada», va remarcar el líder del PSC. La vicepresidenta confia que, amb la pressió de les diferents forces polítiques i empresarials, Puigdemont reconsideri la seva idea inicial de no participar en la conferències de presidents autonòmics.

Tant Arrimadas com Iceta van reclamar millores en el finançament, el servei de rodalies i impulsar el corredor mediterrani. «És l’hora del diàleg i de les propostes i mesures concretes», va apuntar la líder de l’oposició al Parlament. Santamaría no va fer declaracions, però qui sí que ho va fer va ser l’amfitrió de les trobades, el nou delegat del Govern, que va valorar molt positivament aquesta ronda de contactes, que creu que poden ser la «llum que doni sortida a la situació del bloqueig». Millo va assenyalar que si Iceta i Arrimadas havien sigut els primers era per ser els primers a demanar-ho, però que pròximament hi haurà una reunió entre la vicepresidenta i el vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Crítiques de Munté

Notícies relacionades

Al Govern català no va agradar gaire que Santamaría es veiés amb el PSC i C’s abans que amb la Generalitat. Així ho va denunciar la portaveu del Govern, Neus Munté, que considera «sorprenent» que la vicepresidenta s’hagi vist amb Arrimadas i Iceta abans que amb l’Executiu català. En declaracions a l’ACN, la consellera va recordar que Santamaría, tot i haver-se compromès a reunir-se amb Junqueras, encara no ha posat data.

La seva escèptica postura està ben allunyada de la del Cercle d’Economia, que ha aplaudit l’aposta pel diàleg de la vicepresidenta espanyola des que ha assumit la carpeta catalana. En una entrevista a TV-3, el seu president, Antón Costas, va considerar que l’actual Govern pot desbloquejar el problema de l’encaix de Catalunya.