França torna a reclamar que Catalunya respecti la seva sobirania

El ministre gal d'Exteriors lamenta la resolució del Parlament sobre el dret d'autodeterminació dels Països Catalans

rjulve36544885 fr1 par s  francia   07 12 2016   el ministro galo de exteri161207202351

rjulve36544885 fr1 par s francia 07 12 2016 el ministro galo de exteri161207202351 / CHRISTOPHE PETIT TESSON

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El Govern francès va tornar a lamentar ahir que el Parlament aprovés el mes d’octubre una resolució sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya Nord i va reclamar «respecte» a la sobirania de França. «Nosaltres respectem la sobirania d’Espanya i, per tant, demanem el mateix respecte», va declarar a preguntes de la premsa el ministre francès d’Afers Estrangers, Jean Marc Ayrault, en una compareixença a París juntament amb el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis.

La iniciativa del Parlament va provocar la protesta de l’Executiu gal a través d’una nota verbal enviada a l’Ambaixada d’Espanya a París el 8 de novembre passat, i, segons va explicar Ayrault, el missatge traslladant el malestar francès per la resolució es va remetre també al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

França, no obstant, no té intenció de portar més lluny la protesta. «Ens aturarem aquí. No busquem cap incident, però era útil recordar-ho perquè es tracta d’un principi», va subratllar Ayrault.

A la nota enviada a l’ambaixada espanyola, el Quai d’Orsay recordava al Parlament de Catalunya que «no es pot immiscir en afers interns francesos» i lamentava que aquesta institució «emeti resolucions que atemptin contra la seva sobirania». També avançava la intenció de comunicar la seva queixa al delegat de la Generalitat a París, Martí Anglada, quan es presentés l’ocasió.

Els recels d’Hollande

Els recels d’HollandeEl procés sobiranista de Catalunya no és vist amb bons ulls a l’altra banda dels Pirineus. El president François Hollande recela dels processos independentistes pel temor a un risc de desintegració de la Unió Europea, i el que ha sigut fins fa poc el seu primer ministre, Manuel Valls, ha mostrat sempre la seva oposició a qualsevol deriva secessionista.

És per aquest motiu que la primera visita de Puigdemont a París –els dies 16,17 i 18 d’octubre passat– per donar a conèixer el procés sobiranista català en diversos fòrums no inclogués cap trobada amb representants del Govern francès.

Ayrault es va encarregar ahir de tornar a recordar la postura oficial francesa en aquest sentit. «Volem una Espanya unida en el respecte del seu ordre constitucional», va ressaltar.

Afers interns

Notícies relacionades

Afers internsEl país veí segueix «amb interès» el debat polític espanyol «en la seva complexitat, la seva diversitat i la seva riquesa», però no es pronunciarà sobre assumptes domèstics ja que entén que correspon només als espanyols decidir sobre el seu futur a través de les seves institucions. «No opinarem sobre els afers interns d’Espanya», va insistir el titular francès d’Exteriors durant la trobada.

Per altra banda, tant Ayrault com Dastis, que ha escollit França per a la seva primera visita bilateral des que va ser nomenat ministre d’Exteriors, van posar en relleu el bon estat de les relacions hispanofranceses i van mostrar la seva voluntat de reforçar el projecte europeu en un moment que està marcat per les incerteses derivades del brexit.