El Rei demana "desdramatitzar" una reforma de la Constitució

Trasllada al líder de Compromís que espera que Pablo Iglesias li aclareixi la seva posició sobre 'Envolta el Congrés'

Felip VI rep Rivera, Iglesias, Fernández i Rajoy fins a primera hora de la tarda

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Rei ha expressat aquest dimarts el seu desig que la reforma de la Constitució es "desdramatitzi" i s'afronti amb sentit comú i diàleg en aquesta legislatura. Així l'hi ha traslladat al portaveu de Compromís, Joan Baldoví, en l'audiència prèvia a la convocatòria de la investidura de Mariano Rajoy. Segons el líder valencià, Felip VI ha manifestat la seva confiança que aquesta reforma s'abordi des de la serenitat. "A vegades s'han de desdramatitzar els temes des del sentit comú", ha revelat Baldoví en la seva compareixença posterior a la conversa amb el Rei. 

Notícies relacionades

També ha assenyalat que el monarca ha abordat el conflicte català, i ha demanat que les forces polítiques dialoguin per buscar una solució. A més, han conversat sobre la convocatòria de la manifestació 'Envolta el Congrés', 'Envolta el Congrés', prevista per a la investidura, i li ha avançat que està esperant poder parlar amb Pablo Iglesias, que té cita al migdia, perquè li ampliï la informació. El secretari general de Podem ha anunciat que hi anirà a saludar, però que també ocuparà el seu escó a l'hemicicle per votar en contra de Rajoy. Alberto Garzón ja va avançar aquest dilluns el mateix. Compromís decidirà en una reunió aquesta tarda si els seus diputats van o no a la protesta. 

És el compte enrere per a la convocatòria de la investidura de Mariano Rajoy. El Rei rep aquest dimarts els últims cinc líders polítics en les consultes prèvies que són preceptives abans de nomenar un candidat a la presidència. Les audiències han començat a dos quarts de deu del matí, amb la conversa amb Joan Baldoví, el portaveu de Compromís. El seguiran Xavier Domènech, d'En Comú Podem; Albert Rivera, president de Ciutadans; Pablo Iglesias, secretari general de Podem; Javier Fernández, en representació del PSOE i, a dos quarts de quatre, Rajoy. Després de la conversa amb el cap popular, Felip VI es posarà en contacte amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, a qui li comunicarà el nom del candidat que sembla que reuneix prou suports i serà ella la que convocarà, immediatament, el ple d'investidura. El calendari es pot posar en marxa aquest mateix dimecres, amb la intervenció de Rajoy, o començar dijous, cosa que implicaria que la votació definitiva seria diumenge en lloc de dissabte.