Homs avisa el Rei que hi haurà un referèndum a Catalunya "peti qui peti"

Un Monarca més relaxat inicia la ronda amb els partits que acabarà amb Rajoy de candidat

Felip VI comenta que no li importa que la votació definitiva es faci dissabte, quan ell encara estigui a Colòmbia

Inici consultes amb el Rei / EFE / VÍDEO: EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

La setmana que s'ha d'acabar amb Espanya desbloquejada políticament ha començat amb la protocol·lària ronda de contactes del Rei. Felip VI s'està entrevistant a la Zarzuela amb els representants dels grups per consultar-los la seva posició política i poder comunicar, dimarts a la tarda, el nom del candidat a qui proposarà la formació de Govern. Aquesta vegada no hi ha cap misteri ni sobre l'elegit ni tampoc sobre l'èxit de la seva missió: sortir investit com a cap de l'Executiu. Mariano Rajoy, el líder del PP, el candidat més votat en les segones eleccions, el 26 de juny, aconseguirà la seva reelecció gràcies a l'abstenció anunciada aquest diumenge pel PSOE.

Francesc Homs ha traslladat al Rei que votarà en contra del candidat popular i que el Partit Demòcrata serà molt actiu des de l'oposició. Com a mostra d'aquesta actitud, ha assenyalat, reclamarà que es posi en marxa immediatament la comissió d'investigació al Congrés sobre el 'Fernándezgate'. També li ha expressat la seva determinació a seguir en el camí cap al referèndum Catalunya. "Portarem a terme els nostres compromisos, peti qui peti, com diem a Catalunya; és a dir, assumint totes les conseqüències", ha explicat en roda de premsa després de l'audiència. També ha afegit que es tem que l'entesa entre el PP i el PSOE anirà més enllà de la investidura i que està convençut que l'"única cola per enganxar que tenen el PP i el PSOE és el desafiament català".

Alberto Garzón ha asseverat que ha trobat Felip VI "tranquil i convençut que hi haurà investidura". El líder d'IU ha traslladat al Monarca que hi votarà en contra i li ha traslladat que el seu grup ha decidit tenir més presència en les mobilitzacions socials que, addueix, desencadenarà el Govern del PP.  També ha aprofitat la conferència de premsa posterior a la ronda de contactes per qualificar de "traïció històrica" la decisió del PSOE d'abstenir-se.  

LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ

Ana Oramas, la diputada de Coalició Canària, ha comentat que ha vist el Rei més relaxat que en les anteriors entrevistes i que la conversa ha transcorregut "en un ambient totalment diferent". "Hem somrigut més", ha apuntat. En una roda de premsa al Congrés, Oramas ha explicat que li ha exposat al cap de l'Estat la necessitat d'obrir la reforma de la Constitució aquesta legislatura per adaptar la Carta Magna "a l'Espanya del segle XXI". "És una legislatura en la qual no hi ha majoria i on tots som necessaris. Hi ha temes en els quals coincidim tots", ha afegit.

Coalició Canària votarà a favor de Rajoy, tot i que adverteix que és un suport a la investidura i que després, durant la legislatura, s'haurà de guanyar el suport cada dia. La parlamentària canària també ha dit que Felip VI li ha assegurat que no té cap preferència sobre si la votació definitiva és dissabte o diumenge. El Monarca ha de viatjar a Colòmbia dijous per participar en la cimera iberoamericana i no tornarà a Espanya fins diumenge.

NOVA CANÀRIES ES DESMARCA DEL PSOE

El primer polític que s'ha entrevistat amb el cap de l'Estat aquest dilluns al matí ha sigut, no obstant, el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, que ha manifestat el seu suport que l'elegit sigui Rajoy tot i que no li donarà el seu suport. Quevedo ha denunciat que el PP incomplís totes les promeses que li va fer en la legislatura que es va iniciar el 2011 i per això, ha afegit, no es "fia" del dirigent conservador. No obstant, s'ha mostrat obert a recolzar els Pressupostos Generals de l'Estat si Rajoy deixa escrit negre sobre blanc compromisos amb les illes Canàries. 

Nova Canàries té un acord polític amb el PSOE que no l'obliga a tenir disciplina de vot, així que podrà votar en contra del candidat del PP encara que el grup parlamentari socialista s'abstingui. Quevedo ha intentat fer valer el poder dels socialistes en l'oposició per recuperar "el parlamentarisme" després del "corró asfixiant" de quatre anys de majoria absoluta.

QUE RAJOY TINGUI "CINTURA"

Notícies relacionades

També ha passat ja per la Zarzuela el diputat de Fòrum Astúries, Isidro Manuel Martínez. El parlamentari, el partit del qual es va presentar en coalició a les últimes eleccions, ha confirmat el seu suport a Rajoy. Davant la premsa al Congrés, Martínez ha explicat que li ha traslladat al Rei el seu desig que la solidaritat entre els territoris sigui "un objectiu irrenunciable" i la necessitat que s'enforteixi "la cohesió nacional davant els que es volen mirar a si mateixos". 

Per la seva banda, Javier Esparza, d'UPN, ha avançat que donarà suport a Rajoy i ha subratllat la necessitat que el líder del PP tingui "cintura" per negociar amb tothom després de la investidura. "Haurà de prioritzar els problemes dels ciutadans per sobre dels interessos partidistes", ha declarat.