LA INGOVERNABILITAT D'ESPANYA

El calendari que planteja el Congrés per investir Rajoy

La Cambra baixa es prepara per a la possible reelecció de Rajoy durant el pont de Tots Sants

A falta de confirmació de la Casa del Rei, el 29-O seria la votació definitiva, i el 31-O, la jura davant el Monarca

calendari

calendari

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El calendari que planteja el Congrés és provisional, però tot indica que el procés d'investidura i la formació de Govern coincidirà amb el pont de Tots Sants. Després d'un any de bloqueig, la casualitat enerva els uns i resulta un mal menor per a altres, però en tot cas les dates que posaran fi a l'interregne que es va obrir el 20-D es confirmaran aquest dijous. Tot depèn de com Felip VI decideixi comprimir les consultes que té previst fer la setmana que ve amb els portaveus dels grups parlamentaris.

Aquest dijous al matí la presidenta del Congrés, Ana Pastor, es desplaçarà al palau de la Zarzuela per remetre-li al Rei la llista de representants que estan disposats a anar a les consultes. Previsiblement seran tots menys els portaveus d'ERC i Bildu. Hores més tard, probablement també dijous, la Casa Reial comunicarà els horaris assignats a cada entrevista.

Fonts parlamentàries consideren que el més probable és que aquestes trobades es portin a terme de forma intensiva entre dilluns dimarts fins a primera hora de la tarda. Quan acabin, Felip VI comunicarà a la presidenta del Congrés la seva opinió. Serà llavors quan, previsiblement, Pastor convocarà el ple d'investidura per dimecres a la tarda. Encara que el reglament no fixa una obligatorietat, el costum parlamentari indica que se solen donar 24 hores de termini perquè els diputats hi puguin assistir, especialment els que es desplacen des de fora de Madrid.

VOTACIONS: DIJOUS I DISSABTE

Amb aquestes previsions, Mariano Rajoy faria el seu discurs el dimecres 26 a la tarda. El dijous 27 hi hauria el debat amb la resta de líders de l'oposició, i a última hora, la primera votació. En la sessió anterior els diputats van ser cridats al voltant de les 19.45. Amb el reglament a la mà, si Rajoy no obté suficients suports -necessita majoria absoluta-, la segona votació s'haurà de produir en aquest cas el dissabte 29 a la tarda, transcorregudes 48 hores, quan pot ser investit amb majoria simple.

Notícies relacionades

Per jurar el càrrec davant el Rei haurà d'esperar. Aquell diumenge Felip VI està en un viatge oficial a l'exterior i no torna fins al dilluns 31. Seria aquella mateixa tarda quan el nou president podria prometre davant la Constitució i, segons els càlculs, dimecres podrien fer el mateix els ministres que elegeixi per al nou Govern.

L'última cerimònia és la sessió solemne d'obertura de Corts, amb la presència dels reis a l'hemicicle del Congrés. No hi ha terminis estipulats. En la lògica que s'ha anat operant des del 1977 aquest acte protocol·lari de forta significació institucional se celebra 15 dies després de la sessió constitutiva del Parlament. Però la situació de bloqueig va impedir fer-la després del 19 de juliol, quan van quedar constituïdes les cambres. Fonts parlamentàries consideren que, si tot surt tal com es preveu, aquesta sessió amb els Reis es podria fer la setmana del 14 de novembre.