EL DILEMA DEL SOCIALISME

Miquel Iceta: "Entre Rajoy i noves eleccions, noves eleccions"

"Que el PSOE andalús s'expressi de forma tan clara aclareix moltes incògnites", apunta Parlon

 

  / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya i Andalusia, pilars de les victòries del PSOE a les generals, s’han convertit en dos símbols d’un partit enfrontat. Si Susana Díaz va encapçalar el motí dels crítics, Miquel Iceta va ser un dels paladins de la defensa numantina de Pedro Sánchez. Des de la caiguda del secretari general, el PSC s’ha erigit en el referent del 'no' a Mariano Rajoy, i més ara que el PSOE andalús ja defensa obertament l’abstenció. Així ho farà saber Iceta al president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, aquesta setmana.

No és aquest el primer motiu de discrepància entre les dues parts, amb una falta de sintonia notòria. La presidenta andalusa no va esmentar el candidat socialista a les catalanes en el míting en què va participar a Sant Boi en la campanya del 27-S. Posteriorment, se les van tenir en la de les generals del 26-J, quan Iceta va reprendre Díaz per parlar dels «privilegis» catalans per esgarrapar vots a Units Podem: «Ai d’aquell que s’atreveixi a enfrontar pobles per fer valer les seves idees».

El dia que el PSOE andalús feia el pas endavant per recolzar Rajoy, Iceta no es va moure ni un bri de la seva negativa. «Entre Rajoy i noves eleccions, noves eleccions», va assenyalar després de presidir la seva primera reunió de l’executiva del PSC una vegada va ser ratificat en primàries com a primer secretari. El líder dels socialistes catalans va explicar que Díaz l’havia felicitat per la seva victòria, però va evitar entrar en l’enfrontament.

ROS CONTRA DÍAZ

Un to ben diferent del que havia adoptat el dia abans el president del PSC, Àngel Ros, a RAC1.  «El paper que està representant Díaz és molt diferent del que estem representant els socialistes catalans, que estem molt units al voltant d’una posició que les primàries han reforçat», va afirmar Ros, que va fer un pas més: «Que jo sàpiga, Díaz no és la secretària general del PSOE. Haurà de defensar la seva posició en els òrgans del partit. Nosaltres creiem que s’ha de donar veu a la militància i actuarem en conseqüència».

Malgrat que el PSC va sortir derrotat de l’últim i accidentat comitè federal, Iceta tornarà a defensar a Madrid el seu 'no' a Rajoy en el pròxim, a celebrar presumiblement diumenge, i que haurà de prendre una decisió definitiva sobre la continuïtat de Rajoy a la Moncloa.

Notícies relacionades

«Fins fa dos dies no s’havien expressat de forma tan clara alguns dels líders territorials com s’ha fet des del PSOE andalús, i això resol  moltes incògnites. Nosaltres ens hem de mantenir ferms en el 'no' al PP», va assegurar Núria Parlon a Onda Cero, on va coincidir amb el seu rival a les primàries. Iceta, que va dir que l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet «tindrà el paper que vulgui», va tornar a defensar un lideratge més compartit en el PSC i que Parlon vagi tenint cada vegada més visibilitat.

LA RENOVACIÓ DEL PARTIT

De moment, com va avançar 'Nació Digital' i va poder confirmar aquest diari, l’alcaldessa li demanarà la secretaria de política municipal, ja que el municipalisme ha sigut un dels eixos de la campanya. «No hem tingut encara una conversa en privat perquè estem immersos en les decisions que hem de prendre sobre l’abstenció. Però Iceta i jo anem pel bon camí», va assegurar Parlon. En el seu pla per renovar el PSC, la viceprimera secretària demanarà també que les secretaries d’igualtat, formació i medi ambient i ecologia recaiguin en persones de la seva confiança mentre que la secretaria d’organització l’ocupi una figura de més «consens» que la que, al seu parer, encarna Assumpta Escarp.