LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Via lliure al judici del 'cas Gürtel' després de rebutjar-se la recusació d'un jutge

L'Audiència considera la petició extemporània i amb afany dilatori

Nega entitat a les causes al·legades per apartar De Prada

 

  / EFE / SERGIO BARRENECHEA

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Ja no hi ha obstacle perquè el judici del 'cas Gürtel' comenci aquest dimarts. El jutge de l'Audiència Nacional Javier Martínez Lázaro ha rebutjat per extemporània i per tenir “una causa exclusivament dilatòria” la recusació del magistrat José Ricardo de Prada, presentada 15 dies abans de l'inici del judici contra la trama de corrupció més gran que afecta el PP.

La recusació presentada per Pablo Crespo, considerat lloctinent de la xarxa liderada per Francisco Correa, va rebre el suport d'una vintena d'inculpats que compartiran amb ell el banc dels acusats, entre ells el PP, a qui es considera responsable a títol lucratiu dels delictes comesos. El magistrat instructor de l'incident, Martínez Lázaro, ha decidit imposar-li les costes que ha suposat l'incident.

En una interlocutòria de 18 pàgines, Martínez Lázaro fa seus els arguments de la Fiscalia Anticorrupció i rebutja la recusació per extemporània i per no tenir cap base que sustenti la necessitat que De Prada sigui apartat del judici del 'cas Gürtel'.

En aquest sentit, la resolució recorda que han passat molt més de 10 dies des que es va constituir el tribunal de Gürtel i s'haurien produït els fets en què es basava la recusació. És a dir, tant pel que fa a la suposada amistat del magistrat amb el primer instructor del cas, Baltasar Garzón, com sobre el fet que la seva filla va col·laborar en una ocasió amb una publicació de la qual és editor un advocat que exerceix l'acusació en una altra de les peces de Gürtel, la dels papers de Bárcenas. 

Segons la resolució, la publicació per un mitjà digital d'aquests fets no permet entendre que s'obre un nou termini de 10 dies per recusar, perquè això “propiciaria actuacions manipuladores tendents a actualitzar un fet antic i així propiciar una recusació, no per assegurar la imparcialitat dels magistrats, sinó per, fraudulentament, seleccionar la composició de l'òrgan d'enjudiciar”.

El magistrat sosté que “l'afinitat ideològica” de la filla de De Prada “no pot justificar l'interès directe o indirecte” del seu pare en el judici, “ni la seva pèrdua d'imparcialitat, d'acord amb la constant doctrina del Tribunal Constitucional”. “Si l'afinitat ideològica d'un magistrat no és causa de recusació, encara menys ho pot ser la de la seva filla amb un lletrat que ni tan sols actua professionalment en defensa d'una de les parts a la peça que s'enjudicia”, afegeix.

Notícies relacionades

Pel que fa a l'altra raó al·legada, la de l'amistat amb Garzón, la interlocutòria afirma que es tracta “d'una mera especulació”, de la qual no s'aporten dades de les quals es pugui desprendre l'amistat amb el magistrat o l'enemistat amb Crespo al·legada. Només es constata la relació professional mantinguda entre tots dos al llarg dels més de 20 anys en què van coincidir a l'Audiència.

Per una altra part, en una altra resolució, la Sala Penal també rebutja del tot la recusació presentada contra Martínez Lázaro perquè no resolgués ell la impugnació de De Prada. El tribunal considera que “la suposada íntima de l'instructor recusat amb què es dirigeix aquella és absolutament innòcua”, igual que l'al·legada amb Garzón i molt més que fos nomenat vocal del Consell General del Poder Judicial a proposta del PSOE, perquè ell no jutjarà Gürtel.