LA CORRUPCIÓ A LES FILES CONSERVADORES

El PP afronta el macrojudici a la 'xarxa Gürtel' en ple bloqueig polític

Els populars confien que aquesta vista no els afecti en un moment clau

Arenas, Acebes, Rato i Cascos estan cridats a testificar per Luis Bárcenas

 

  / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Si l’últim intent dels acusats per evitar el judici (la recusació d’un magistrat del tribunal) no prospera, l’Audiència Nacional començarà a celebrar aquest dimarts el primer macrojudici –37 acusats i 300 testimonis– contra la trama de corrupció més gran desarticulada en les últimes dècades a Espanya, la que el 2009 va destapar els negocis del grup d’empreses de Francisco Correa amb diferents administracions del PP.  L’envergadura de la corrupció descoberta, els aforats implicats que deixaven de ser-ho segons si es produïen eleccions o renunciaven al seu càrrec per interessos judicials, i les ramificacions d’una trama estesa per MadridValènciaCastella i Lleó i fins a Estepona (Màlaga), ha comportat que es trigués set anys a arribar a aquest punt.

Mentrestant, la trama Gürtel s’ha vist superada, almenys en titulars periodístics, per altres corrupcions com la Púnica, el 3%, el cas ERO i fins i tot pels primers judicis contra la xarxa de Correa celebrats a València: el dels vestits, en què un jurat popular va absoldre l’expresident valencià Francisco Camps, i el de Fitur, encara pendent de sentència, en què es demanen 108 anys de presó per als 13 acusats. Però la vista que se celebrarà des d’aquest dimarts a la seu de San Fernando de Henares (Madrid) de l’Audiència va més enllà, perquè permetrà conèixer en el seu conjunt com va funcionar entre els anys 1999 i 2005 la relació de Correa amb dirigents del PP per aconseguir contractes d’administracions controlades per un partit que, fins al 2004, va pilotar José María Aznar. 

VINCLES POPULARS / L’actual direcció popular dóna per amortitzat el judici perquè afecta, fonamentalment, l’etapa d’Aznar i insisteix que els vincles amb la trama corrupta es van tallar un any després, amb Mariano Rajoy. Esperen que no els perjudiqui en temps de bloqueig polític ni davant una potencial investidura, informa Patricia Martín. En tot cas el PP haurà de passar el mal trago de veure com testifiquen, a petició del seu extresorer Luis Bárcenas, els exsecretaris i vicesecretaris generals Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas, Ángel Acebes, Jaime Mayor Oreja Rodrigo Rato. Això, sempre que Bárcenas no reculi en les qüestions prèvies i retiri la sol·licitud que compareguin, com ja va fer en el cas dels ordinadors, renunciant a acusar el PP. 

Un altre dels interrogants que s’aclarirà és si Correa, que s’enfronta a una petició de pena de 125 anys i un mes de presó (per associació il·lícita, suborn, malversació de cabals públics, estafa, prevaricació, tràfic d’influències, frau i exaccions a les Administracions Públiques, blanqueig de capitals, delicte fiscal i falsedat) col·labora amb la justícia in extremis. Divendres va autoritzar que es poguessin extreure dels seus comptes a Suïssa 2,2 milions per rescabalar algunes de les administracions afectades per la Gürtel.

Notícies relacionades

Correa va començar com a grum amb 14 anys i va acabar desplegant un entramat empresarial que, als anys 90, va entrar en contacte amb el PP: organitzava actes i campanyes a través de Special Events. En les gallegues del 99 va conèixer a qui seria el seu lloctinent, Pablo Crespo, llavors secretari d’organització del partit a Galícia. Les fiscals demanen per a ell més de 85 anys de presó. A la seu del carrer de Génova va crear fortes relacions, entre d’altres, amb Bárcenas (42 anys i mig de petició de pena), l’exdiputat Jesús Merino (3 anys i 9 mesos) i l’exsenador Jesús Sepúlveda (15 anys i 4 mesos), que va ser alcalde de Pozuelo de Alarcón i marit de l’exministra de Sanitat Ana Mato. Tots ells, per la seva influència o competència directa en determinades adjudicacions, són clau perquè a canvi de suborns aconsegueixin negoci per a les seves empreses amb les administracions.

EL PARTIT / A més a més de les penes que Fiscalia sol·licita per als acusats, hauran de respondre com a responsables a títol lucratiu el mateix Partit Popular, pels 250.000 euros per a actes electorals sufragats per la trama en dos ajuntaments madrilenys; l’exministra Mato, pels obsequis rebuts pel seu exmarit, i l’exdona de l’alcalde de Majadahonda pel mateix motiu.