TENSIONS A LES FILES MORADES

Iglesias castiga els afins a Errejón en el grup parlamentari

El líder de Podem relega Tania Sánchez i deixa Garzón sense càrrec de portaveu

Els oficialistes presenten la seva candidatura contra Rita Maestre a Madrid

undefined35496206 madrid  02 09 2016  segunda votaci n del debate de investidu160912162004

undefined35496206 madrid 02 09 2016 segunda votaci n del debate de investidu160912162004 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

L’últim episodi de la pugna interna de Podem comença a tenir reflex en el repartiment de càrrecs al Congrés, on perden posicions els dirigents que la setmana passada van decidir sumar-se a l’ala errejonista per recolzar la candidatura de Rita Maestre a Madrid. 

    

Tania Sánchez, que va comparèixer per recolzar aquesta iniciativa, és relegada del càrrec de portaveu de la Comissió de Defensa que exercia l’anterior legislatura, i es queda en mera vocal. Un altre dels diputats significats, el secretari polític madrileny, Miguel Vila, perd el càrrec a l’àrea de Foment i Ocupació, i s’haurà de veure si es manté com a portaveu de dues comissions mixtes més (Congrés i Senat) que ostentava després del 20-D i que ara estan pendents de constitució. 

   

També resulta curiosa l’absència en llocs destacats de Sergio Pascual, afí a Íñigo Errejón, que presidia la Comissió de Foment i que va ser destituït pel mateix Iglesias com a secretari d’organització, el mes de març passat.

    El  descontentament és patent, però no només afecta els diputats que s’han unit a l’errejonisme. Izquierda Unida va posar el crit al cel al constatar que els seus dirigents es quedaven fora del repartiment més valuós. Alberto Garzón, que sempre ha reclamat ser portaveu de la Comissió d’Economia, es queda com a portaveu d’una d’adjunta insignificant.

CORRECCIÓ IMMEDIATA

La decisió arriba després que el líder d’IU mantingués una reunió amb Pedro Sánchez en què es va mostrar disposat a dialogar, fins i tot amb Ciutadans. Fonts pròximes a Garzón han avançat que reivindicaran una correcció de seguida i que demanaran més visibilitat també en àrees importants, ja que només els han assignat departaments no legislatius (els que no controlen cap ministeri).

  

 Iglesias, que sí que manté el seu lloc a la Comissió Constitucional, es defensa. Va assegurar ahir que no ha negociat el prorrateig de càrrecs i va reivindicar la figura del número u d’IU. «Alberto ha de tenir una visibilitat central», va dir, però no va comprometre cap solució per alleujar la irritació a les files de l’esquerra.

  

 La polèmica per la distribució de funcions al Congrés arriba amb un nou capítol en la competició per guanyar el poder a la federació de Madrid. Ahir a la tarda els oficialistes van presentar una nova candidatura, Podem Escoltar, impulsada pel senador Ramón Espinar

UNA CERVESA A ESPINAR

El seu projecte rep el suport dels dirigents afins a Iglesias. De fet, el mateix secretari general i la seva cap de gabinet, Irene Montero, es van deixar veure aquest cap de setmana prenent cervesa en un concert amb Espinar, al madrileny barri de Vallecas. 

Notícies relacionades

  

 El líder de Podem, no obstant, va assegurar unes hores després que mantindrà «una distància prudencial» en el procés per elegir una nova direcció territorial, que se celebrarà entre els mesos d’octubre i novembre vinents. Tot i així, va assenyalar que el que és important és que «el protagonisme no el tingui la gent amb rellevància mediàtica, sinó els cercles»