Errejón fa una finta a Iglesias i sedueix el 'pablisme'

Uneix Rita Maestre i Tania Sánchez per disputar-li el poder a Podem Madrid

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pot semblar només cafè per a molt cafeters, però no ho és. Podem va viure ahir una sacsejada interna de conseqüències imprevisibles que pot suposar un canvi de rumb en l’organització o deixar el sector errejonista en ruïnes. La càrrega de profunditat es va llançar, per a sorpresa i desconcert de Pablo Iglesias, amb la presentació d’una candidatura que disputa la direcció del partit a Madrid, que és vital, la federació clau, l’ànima dels morats.

Al capdavant de la iniciativa (Endavant Podem) se situen Rita Maestre, portaveu de l’Ajuntament de la capital, i Tania Sánchez, l’exdiputada d’Izquierda Unida que es va integrar en el podemisme enquadrada en el sector 'pablista'. Al seu darrere, un altre nucli de dirigents clau que eren afins al líder però que han transitat (fins ahir, en silenci) cap a les tesis d’ÍñigoErrejón. En l’esfera personal és un recorregut dur, admeten, perquè implica una dolorosa presa de consciència i el reconeixement d’errors greus que van pagar el 26-J. En el terreny polític, constitueix una jugada estratègica que va enganxar Iglesias amb el peu canviat. Desconeixia que gent de la seva confiança s’hagués sumat als 'errejonistes' i li va arribar la notícia només unes quantes hores abans que es fes pública.

Notícies relacionades

La finta del secretari polític és reveladora, perquè la crisi interna desfermada el març passat es va saldar amb la força d’Errejón seriosament delmada. Ara, la candidatura de Maestre i Sánchez és un desafiament a Iglesias, que haurà de respondre. El líder encara no ha oficialitzat el seu candidat, però el podemisme dóna per fet que serà el senador Ramón Espinar, figura mediàtica que els errejonistes només podien superar amb una primera espasa com Maestre. Per imposar-se, l’oficialisme necessitaria més suports, que amb tota probabilitat arribarien de la tercera família, els anticapitalistes. La seva cara més visible, Miguel Urbán, es va reunir després de conèixer la notícia amb l’equip d’Iglesias, que mourà fitxa ben aviat.

La partida autonòmica es juga entre octubre i novembre, i el resultat determinarà les posicions per a l’Assemblea Ciutadana Estatal de principis del 2017, en què es juguen la identitat i la direcció. Si guanyen els 'errejonistes' a Madrid, poden forçar el líder a tornar a les tesis transversals per concórrer junts, o desafiar-lo en una llista alternativa. Si perden, Iglesias imposarà la ruta obrerista. Però aquest capítol encara no està escrit.