LA INGOVERNABILITAT D'ESPANYA

Sánchez i Iglesias, cita en projecte

El PSOE aspira a un suport de Podem sense entrar al Govern que faciliti l'abstenció de Ciutadans

Echenique afirma que Sánchez vol parlar amb Pablo Iglesias aquesta setmana.

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias busquen data per a una reunió en la qual dipositen esperances remotes per desbloquejar la governabilitat. Les ja escasses possibilitats d'èxit s'han reduït aquest dilluns, després que Podem revelés una trobada que les dues parts tenen clar que és més senzill avançar sense la pressió de les càmeres, cosa que han anomenat el “teatre mediàtic”. El secretari general dels morats, Pablo Echenique, va avançar que el líder socialista havia demanat reunir-se amb Iglesias aquesta mateixa setmana, per a sorpresa del PSOE, que va admetre que “la voluntat existeix” però va insistir a dir que no hi ha res tancat. De fet, Sánchez viatja dimarts i dimecres a Galícia, cosa que impossibilita una cita presencial imminent i no es descarta que pugui endarrerir-se a la pròxima setmana.

Fonts pròximes al cap socialista indiquen que en aquesta trobada Sánchez es mostrarà “disposat a cedir”, encara que descarten “sorpreses d'última hora”, i asseguren que no es mourà en la negativa a assumir un referèndum a Catalunya, com planteja Podem. La proposta del PSOE, insisteixen, serà una entesa amb Iglesias i Albert Rivera, a qui demanarà que s'aixequin el veto mutu si volen evitar les terceres eleccions. Sánchez desitja un suport d'Iglesias, amb renúncia a entrar en el govern, que -intueix- facilitaria l'abstenció de Ciutadans i fins i tot li permetria una aproximació al Partit Demòcrata. Els socialistes descarten, en canvi, la proposta dels morats, que volen un executiu de coalició en el qual Rivera s'abstingui. “Això no va de dos més un. Va de tres”, insisteixen a dir des del PSOE, i apel·len a l'esperit de fraternitat que defensen els partits del canvi. “Si aposten per la regeneració que ho demostrin, que siguin menys caïnites i menys atrinxerats”, exigeixen.

De moment, Sánchez no ha concretat cap conversa amb el president de Ciutadans. Fonts del partit taronja consideren que si encara no els ha trucat és perquè ja han anunciat que rebutjaran la seva proposta, i llavors el 'número 1' del PSOE es veuria obligat a posar fi a la ronda de contactes que va iniciar, sense grans avanços, la setmana passada. Opinen que l'únic que pretén el socialista és guanyar temps per mantenir amb vida una estratègia de diàleg que en realitat, segons el seu parer, és inviable.

RAJOY HO VEU INVIABLE

Notícies relacionades

Mariano Rajoy s'ha unit avui dilluns a aquesta tesi. “El PSOE a més de bloquejar, té altres opcions. L'acord amb Podem i Ciutadans em sembla inviable”, ha assenyalat per descartar també un pacte amb els nacionalistes perquè “va en contra de l'ideari del PSOE”.

El president en funcions a tornat a culpabilitzar Sánchez del bloqueig i l'ha acusat de no oferir alternatives factibles a unes terceres eleccions. No té sentit que no deixi ni faci. No hi ha una alternativa ni viable ni raonable. Nosaltres preparats per governar”, va insistir i va reivindicar estar disposat a intentar-ho en qualsevol moment, per evitar que els espanyols hagin de pagar el "cost del no-govern". “Cada vegada estic més convençut que seria un disbarat tornar a convocar els espanyols a les urnes”, ha dit en la seva intervenció davant el grup parlamentari popular.