La fiscal general avisa que usarà la via «penal» per frenar el procés

Madrigal carrega davant el ReI contra el desafiament independentista i el seu «menyspreu» a la Carta Magna

Puigdemont veu «delirant» l'amenaça i lamenta que Rajoy segueixi sense dialogar i remeti a la justícia

abertran35403941 gra117  madrid  06 09 2016   la fiscal general del estado  c160906152501

abertran35403941 gra117 madrid 06 09 2016 la fiscal general del estado c160906152501 / Angel Diaz

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

La fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, va advertir ahir als independentistes catalans que no dubtarà a anar davant els «tribunals penals» per frenar el procés si és necessari. Madrigal va donar aquest avís davant el rei Felip VI durant l’obertura de l’any judicial que es va celebrar al Tribunal Suprem.

En l’última part del seu discurs, la fiscal va alertar del «total menyspreu a l’ordenament constitucional» que plantegen alguns sectors independentistes que «invoquen la democràcia i la llibertat per proposar l’incompliment de les lleis». Aquest plantejament, va continuar, suggereix que «determinats usos de la llibertat poden suposar un perill per a la democràcia».

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va considerar «delirant» l’advertència de fer servir la via penal i va reclamar que, «en lloc dels jutges», parlin «els polítics». En declaracions a Onda Cero, el cap de l’Executiu català va lamentar que Mariano Rajoy segueixi recolzant-se en la justícia per abordar aquest repte i no se sentiimpel·lit a arremangar-se i trobar una solució política com han fet altres governs europeus, va recordar Puigdemont. El Partit Demòcrata va anunciar que avui exigirà la compareixença al Congrés de Madrigal i també del líder del PP, Mariano Rajoy, per les paraules de la fiscal. ERC va informar que reclamarà que la representant del ministeri públic assisteixi a la Cambra baixa.

 

FORCADELL I HOMS

En aquests moments hi ha un contenciós obert contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver tramitat la votació sobre el procés constituent malgrat els avisos del Tribunal Constitucional que no ho fes. Si finalment Forcadell és inhabilitada, el Govern català considera que ha de continuar en el seu càrrec com si no hagués passat res.

I, per un altre costat, hi ha el judici a la consulta del 9 de novembre de 2014. El dia 19 vinent, l’exconseller de Presidència de la Generalitat i diputat del PDC, Francesc Homs, haurà de presentar-se al Tribunal Suprem en qualitat d’investigat en relació amb l’organització d’aquell referèndum. L’expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau també estan implicades en aquest cas, encara que cap dels tres té càrrec públic actualment, per la qual cosa no poden ser inhabilitats.

reforma de la constitució

Madrigal va dedicar unes línies a celebrar l’actuació del Constitucional quan, en la sentència del 2 de desembre del 2015, va anul·lar per unanimitat la resolució independentista del Parlament. La fiscal general també es va mostrar a favor de reformar la Constitució i les lleis que siguin necessàries amb reflexió i consens polític per adaptar-les als nous temps.

 

LA CORRUPCIÓ DEL SECTOR PÚBLIC I PRIVAT

En la seva al·locució, Madrigal també va abundar en la preocupació social per la corrupció, perquè, va apuntar, no es produeix tan sols a l’Administració, sinó que també afecta el sector financer, mercats, empreses i consumidors.

A més a més, va alertar del fet que les xarxes criminals internacionals veuen en la corrupció política o administrativa una font de beneficis que pretenen acaparar i va recordar que la corrupció afecta tant el sector públic com el privat.

Per reforçar la seva lluita, creu que és urgent la transposició de les directives europees sobre contractació pública i l’adopció d’un nou i complet marc processal penal que s’abordi des d’«un imprescindible pacte d’estat».

DEFENSA DE LA INDEPENDÈNCIA DELS JUTGES

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, també va prendre la paraula en l’acte d’ahir (no ho va fer el Rei, que no ho fa mai en aquesta cerimònia) i va defensar que l’actual model del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no polititza la justícia, i va defensar la «rabiosa independència» d’aquests professionals.

Lesmes, que també és president del CGPJ, va rebutjar les acusacions «reiterades durant anys per opinadors de tota mena i que es vinculen al model de govern judicial». «No s’ajusten a la veritat», va declarar.

Notícies relacionades

El president del Suprem va aprofitar per reclamar més mitjans per a aquest sector i que no hi hagi únicament 12 jutges per cada 100.000 habitants. «Tenen una càrrega difícilment digerible», va denunciar. La cerimònia d’ahir va donar inici al nou curs judicial que començarà aquesta tardor amb dos dels casos, a banda dels catalans, que més atenció han concitat al llarg dels últims anys: Gürtel i les targetes 'black'