El PSOE insisteix: el seu 'no' és a Rajoy i al PP

Els socialistes refreden la possibilitat d'un Govern amb Podem i nacionalistes: "Els números no sumen"

Els populars asseguren que el seu candidat "va guanyar" el debat i descarten els vots del PNB després el 25-S

undefined35339251 madrid  31 08 2016  politica  pleno de investidura de la xii160901193947

undefined35339251 madrid 31 08 2016 politica pleno de investidura de la xii160901193947 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

En la ressaca de la primera primera votació fallida de la investidura de Mariano Rajoy, dirigents del PP i el PSOE han sortit aquest dijous a descartar les remotes opcions que queden vives per evitar unes terceres eleccions que semblen acostar-se sense remei: els socialistes desmenteixen que es plantegin demanar el cap del líder del PP a canvi d'una abstenció. Asseguren que la dimissió de Rajoy no obre cap porta. Els populars neguen que estiguin especulant per aconseguir els vots dels nacionalistes bascos en un segon intent d'investidura, després de les eleccions a Galícia i Euskadi el 25-S. 

Així ho ha explicat el portaveu al Congrés, Antonio Hernando, una de les persones del nucli de confiança del secretari general. Ha deixat clar que ha de ser el PP el que decideixi qui és el seu candidat i ha descartat del tot que sigui el PSOE qui vulgui demanar la retirada de Rajoy. I, en el remot cas que el PP rellevi el seu candidat, Hernando ha advertit que tampoc es desbloquejarà la situació, perquè els socialistes el rebutgen a ell, però també a les polítiques conservadores del seu partit. "No recolzarem cap candidat del PP amb el programa del PP. Serem coherents", ha assenyalat.

El diputat Rafael Simancas ha fet pinya amb Hernando per dir que Rajoy és "un candidat tòxic", però que "ni ara ni en cap moment" el seu cap al capdavant del PP ferà que el PSOE es plantegi una abstenció. "Res ens fa pensar que sense Rajoy el PP s'hagi de reparar. El nostre 'no' és un 'no' al PP", ha afegit.

Hernando ha considerat que, després de la previsible investidura fallida de divendres, continuarà sent "el temps de Mariano Rajoy", que ja ha manifestat el seu desig de seguir intentant seduir el PSOE o altres partits i, en aquest cas, presentar-se a una nova investidura.

ELS POPULARS RECOLZEN EL LÍDER

També des de les files populars han censurat la possibilitat de canviar de candidat i han sortit a assegurar -en un pols a l'aritmètica parlamentària- que "Rajoy va guanyar", tot i ser derrotat en les votacions. A més, sostenen, molestos, que no entenen per què es qüestiona el seu futur al capdavant del partit conservador. "Si el lideratge de Mariano Rajoy surt tocat després d'haver guanyat el debat d'investidura d'ahir, doncs fixeu-vos en la resta", ha comentat el portaveu conservador, Rafael Hernando.

El popular ha tornat a demanar a Sánchez que prengui una decisió i expliqui què farà més enllà del 'no' al PP, perquè aquest rebuig condueix cap a uns tercers comicis. "Em fio de la paraula de Pedro Sánchez, quan diu que no vol eleccions, però ha de fer alguna cosa perquè això no passi i se sàpiga que és una persona de paraula", ha llançat. 

LES DIFICULTATS DE VIES ALTERNATIVES

En una sensació d'estar atrapats en un impàs, els dos grans partits han defensat que no estan estudiant altres alternatives. 

El PSOE ha refredat la possibilitat que Sánchez intenti encapçalar un govern progressista de la mà de Podem i els partits nacionalistes o Ciutadans. "Els números no sumen", ha asseverat, a més de recordar que en la legislatura fallida ja van intentar fins a l'últim moment buscar una aliança amb el partit morat i C's que tampoc va ser possible. "Podem és una formació que ens va deixar tirats", ha retret Simancas. 

El PP també descarta l'altra via, arribar a sumar, després de les eleccions basques i gallegues del 25-S, els cinc valuosos diputats del PNB, que els permetrien col·locar-se a només un vot d'aconseguir la presidència. "El suport del PNB no és suficient i a més demana un referèndum, així que és molt difícil arribar a un acord amb aquests plantejaments sobre la taula", sosté el portaveu popular, que segueix assegurant que és el PSOE qui té "la clau" per desbloquejar la situació.

Sánchez en el seu discurs de dimecres no va aclarir, però, cap incògnita de com preveu mantenir a la vegada el seu rebuig a Rajoy i a les terceres eleccions. 

Notícies relacionades

Fins després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre no hi haurà, previsiblement, nous moviments. En aquest sentit, Hernando ha manifestat que està "convençut" que es convocarà en els pròxims dos mesos una nova reunió del comitè federal del PSOE, però el màxim òrgan entre congressos no canviarà de posició. 

"No veig que majoritàriament els dirigents del PSOE hagin de permetre que l'home dels SMS a Bárcenas segueixi sent el president del Govern", ha asseverat.