DEBAT D'INVESTIDURA

El Congrés dóna el primer cop de porta a Rajoy

El líder del PP es queda ancorat en els 170 escons i Espanya s'acosta a les eleccions per Nadal

Sánchez no deixa marge a un acord i impossibilita la investidura sota el seu lideratge al PSOE

Rajoy aconsegueix 170 suports de PP, C’s i CC i es queda a 6 vots de la majoria absoluta. / JOSÉ LUIS ROCA

Rajoy aconsegueix 170 suports de PP, C’s i CC i es queda a 6 vots de la majoria absoluta.
undefined35335819 madrid  31 08 2016  politica  pleno de investidura de la xii160831161422

/

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Malgrat el ridícul mundial i l'immens cabreig que provocaria la nova repetició electoral, Espanya s'acosta a l'abisme d'uns nous comicis després de confirmar-se el marcador de 170 ‘sís’ a favor de Mariano Rajoy i 180 ‘nos’ aquest dimecres en la primera votació del debat d'investidura. Aquest divendres, quan el candidat només requerirà majoria simple, es repetirà previsiblement el mateix resultat, i tot sembla indicar que el termini de dos mesos que s'obre fins a la nova convocatòria a les urnes serà en va. Les úniques opcions de no votar per NadalNadal són remotes: que Rajoy o Pedro Sánchez facin un pas enrere voluntari o involuntari, o bé que el líder socialista es decideixi a intentar, de nou, un govern amb Podem i els nacionalistes. Perquè l'opció “moderada” que defensa Rajoy, si és reelegit amb l'abstenció del PSOE, ha quedat aquest dimecres enterrada sota un discurs mordaç del líder socialista. Sánchez ha envestit sense pietat el candidat i ha tractat de fer-li veure que la seva intenció de governar “sense oposició” empitjoraria “l'absolutisme” del PP, per atrapar els socialistes en una “legislatura del xantatge”.

Les remotes alternatives per no votar el 25-D són la retirada dels líders del PSOE o el PP, o un Govern progressista 

El dirigent ha dinamitat tots els ponts, fins al punt que ha deixat els ànims del PP, que ja eren pessimistes, per terra. “Si fins ara teníem un mínim indici d'esperança que el PSOE es mogués, avui ho veiem tot més negre”, sostenia al final del cara a cara un diputat conservador. El líder del PSOE ha deixat clar que no cedirà davant les pressions, perquè Espanya necessita un Executiu, però no “un mal Govern”, i ha afirmat que el candidat popular “no està capacitat per liderar” el país per la seva reacció davant la corrupció, la crisi o el conflicte territorial. Sánchez ha tancat qualsevol via de col·laboració per legitimar-se davant el seu partit i mirar de silenciar les veus dels barons i la vella guàrdia que advoquen per una abstenció, encara a risc que els seus votants se sentin traïts.

El candidat del PP ha respost a l'atac recorrent a la ironia, que caracteritza els seus discursos i que va faltar en la intervenció inicial de dimarts, que va adormir ses senyories. “Tingui l'absoluta certesa que ja he entès totes les parts del ‘no’, així que tranquil·litzi's”, li ha dit, per a continuació sol·licitar al PSOE que el “deixi governar” i no porti Espanya a una tercera convocatòria electoral.

HI HA OPCIONS, PERÒ ESCASSES

L'agre cara a cara ha deixat en l'aire una sensació que l'entesa és gairebé impossible. En tot cas, les poques opcions de desbloqueig no es desvelaran fins passades les eleccions gallegues i basques, el 25 de setembre, una campanya en què es bolcaran els líders estatals per les possibles implicacions en la política nacional del resultat. Davant una hipotètica debacle del PSOE, els barons podrien forçar un comitè federal que canviï la posició del partit. La rotunditat del discurs de Sánchez dificulta que ell la pugui defensar.

I des de les files populars temen que la carta que guardi el líder socialista sigui el cap de Rajoy a canvi d'una abstenció. La tercera alternativa que ningú descarta, encara que remota, és que Sánchez i Pablo Iglesias deixin enrere la desconfiança mútua i teixeixin un govern progressista que requeriria el suport dels nacionalistes. El líder de Podem ha forçat Sánchez Podem a elegir entre unes terceres eleccions o un pacte, en una intervenció amb to mitinguer, que Rajoy ha desmuntat amb sarcasme. El podemista s'ha acarnissat contra Rivera, a qui ha qualificat de “xiclet de MacGyver del règim”, en referència a la flexibilitat per allargar la mà a dreta i esquerra.

El president de Ciutadans ha exposat un discurs possibilista discurs possibilista convençut de l'obligació de trobar pactes més enllà de les complicitats personals, que ell ha evidenciat que no té amb Rajoy. “No hem vingut a fer amics, hem vingut a treballar”, ha assenyalat. Rivera ha demanar al candidat conservador que faci una oferta suggerent a Sánchez, al socialista que s'avingui a treballar amb C’s a l'oposició i a Iglesias que recolzi el pacte anticorrupció. Les reflexions taronges sobre les conductes il·lícites han forçat Rajoy a abundar en un debat que li és incòmode.

LA POSICIÓ DELS NACIONALISTES

Notícies relacionades

Els grups catalans han obligat l'aspirant a abordar el desafiament independentista. ERC l'ha amenaçat amb “actes de desobediència” si l'Estat impedeix la celebració d'un referèndum. I tant els republicans com el Partit Demòcrata s'han ofert a Sánchez si facilita la consulta. El PNB, per a satisfacció del PP, ha moderat les seves crítiques i ha exposat la seva llista de reivindicacions.

El debat s'ha acabat a les 20.05 hores. Fins aquest moment, ningú ha parlat del dèficit de l'Estat, que s'ha disparat al 20%, ja que Hisenda ha difós la xifra quan pràcticament ja s'havien acabat els discursos.