CAP A LA INVESTIDURA

Rivera entrega a Rajoy l'abstenció a canvi de res

C's aixeca el veto al líder del PP per facilitar que Espanya es posi «en marxa»

El polític català no rebutja votar 'sí' i assenyala que l'executiva del partit és sobirana

GRA103. MADRID, 13/07/2016.- Fotografía facilitada por Ciudadanos (C’s), del presidente del partido, Albert Rivera, durante una rueda de prensa en la sede madrileña de Alcalá, en la que ha anunciado que la Ejecutiva de C’s ha decidido hoy, por unanimidad, votar en contra de Mariano Rajoy en la primera votación de la investidura y abstenerse en la segunda, si es que es propuesto por el Rey para intentar formar Gobierno. El líder de la formación naranja ha dicho que se trata de una abstención técnica en segunda vuelta para desbloquear la situación, explicando así el cambio en la postura que ha defendido durante la campaña de no facilitar, ni por activa ni por pasiva, un gobierno de Rajoy. EFE/Pedro Ruiz ***SOLO USO EDIORIAL***

GRA103. MADRID, 13/07/2016.- Fotografía facilitada por Ciudadanos (C’s), del presidente del partido, Albert Rivera, durante una rueda de prensa en la sede madrileña de Alcalá, en la que ha anunciado que la Ejecutiva de C’s ha decidido hoy, por unanimidad, votar en contra de Mariano Rajoy en la primera votación de la investidura y abstenerse en la segunda, si es que es propuesto por el Rey para intentar formar Gobierno. El líder de la formación naranja ha dicho que se trata de una abstención técnica en segunda vuelta para desbloquear la situación, explicando así el cambio en la postura que ha defendido durante la campaña de no facilitar, ni por activa ni por pasiva, un gobierno de Rajoy. EFE/Pedro Ruiz ***SOLO USO EDIORIAL*** / Pedro Ruiz (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Albert Rivera ha anunciat aquest dimecres a Madrid que el seu partit permetrà la continuïtat de Mariano Rajoy a la Moncloa. Ciutadans incompleix així la seva principal promesa electoral, repetida fins a la sacietat durant la campanya: “Si hi ha un final de cicle no es pot seguir amb el mateix entrenador. Jo vull un president a qui no li faci xantatge ningú, un president que no li agafi el telèfon a un delinqüent i que no enviï missatges a ningú a la presó [llegiu-hi Luis Bárcenas]", va dir una de les vegades (aquesta el 16 de juny, al fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO).

Però ara, 17 dies després de les eleccions, Ciutadans canvia d'estratègia i assegura que, si bé en la primera volta de la votació d'investidura li donarà un ‘no’ a Rajoy, en la segona, s'abstindrà. I ho farà a canvi de res. Segons Rivera, en la reunió d'una hora i mitja que va mantenir amb el líder del PP dimarts al Congrés dels Diputats, no va parlar d'aconseguir cap contrapartida per l'abstenció. ¿Algun lloc destacat en la Mesa de la Cambra baixa potser? ¿Alguna reforma concreta?, se li va preguntar. No, res, va respondre.

Els 32 escons i els 137 del PP no sumen per assegurar l'aprovació de lleis i per això el partit taronja considera que no és realista acordar res ara en una taula de negociació bilateral. "Una vegada que hi hagi Govern ja podrem pactar amb el PP o amb el PSOE o amb qui sigui", diu un membre del comitè executiu.

PER “PRAGMATISME”

Ciutadans aixeca el veto a Rajoy i li intentarà facilitar la investidura (encara que la pilota segueix al terrat del PSOE) per “pragmatisme” i perquè Espanya es pugui “posar en marxa”. "Hem hagut d'elegir entre el que és dolent i el que és emenys dolent”, va afirmar el fundador del partit taronja envoltat del nucli dur del partit per fer oficial la seva decisió. "En la primera volta votarem no, perquè no volem aquest Govern continuista i, en la segona, sí que pot ser decisiu que Ciutadans s'abstingui i ens abstindrem", va afegir.

"Perquè Espanya es posi en marxa els partits hem de ser responsables", va declarar abans de demanar "una reflexió" al PSOE en especial i a la resta de partits per evitar que hi hagi unes "terceres, quartes o cinquenes eleccions". Perquè si no comença la legislatura no es podran aprovar les reformes que Ciutadans vol.

EXECUTIVA "SOBIRANA"

Davant aquest canvi de rumb en les relacions amb el PP, se li ha plantejat a Rivera si és possible que es faci un pas més i Ciutadans acabi votant ‘sí’ a Rajoy. “Hem pres la decisió per unanimitat. És la voluntat d'aquesta executiva, que serà la mateixa en una setmana, en dues o tres”, va declarar. “Encara que aquesta executiva és sobirana”, va apuntar tot seguit deixant la porta oberta a poder votar a favor del líder del PP en primera volta.

Notícies relacionades

Si ho fes, els conservadors aconseguirien 169 'sis', a només set de la majoria absoluta, i d'aquesta manera la pressió sobre el secretari general, Pedro Sánchez, augmentaria encara més. 

VÍDEO PER EXPLICAR-SE DAVANT ELS AFILIATS

El polític català ha gravat un vídeo dirigit als afiliats en el qual explica la seva posició i l'incompliment de la seva promesa electoral més atractiva. Mirant a càmera, Rivera diu que Ciutadans ha adoptat una decisió "responsable, en la línia que milions d'espanyols segur que entenen". "S'ha d'evitar un bloqueig institucional", argüeix.