Rajoy contactarà amb "discreció" amb "tots" els grups polítics

El líder del PP imposa el seu estil a les negociacions per formar Govern

El president en funcions temptejarà ERC i CDC en la primera ronda

 

  / JUAN MANUEL. PRATS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Mariano Rajoy vol parlar amb "tots els grups polítics" per intentar constituir un Govern "com més aviat millor" i ho farà amb tota la "discreció" de què sigui capaç, que pot ser molta veient la seva trajectòria política. En aquesta primera ronda de "presa de contacte" també inclourà, ha confirmat la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, tant ERC com Convergència Democràtica. "Establirà contacte amb tots els grups polítics per conèixer la seva posició. Les cases es construeixen pels fonaments", ha dit Sáenz de Santamaría en la roda de premsa després del Consell de Ministres. "Primer aquesta ronda, després ja passarem a la següent fase", ha respost quan se li ha plantejat la possibilitat que contacti únicament amb els dirigents amb qui creu que pot arribar a un acord.

Dijous es va saber que Rajoy havia telefonat a José María Clavero, José María Clavero, president de les Canàries, i, per ara, és l'única trucada que s'ha fet pública. Santamaría s'ha fet ressò del "rigor, serietat i discreció" que vol imprimir el líder del PP a tot el procés. "No els diré ni l'ordre ni les trucades que s'han efectuat. A mesura que es vagin concretant reunions se'ls aniran anticipant", ha declarat la vicepresidenta davant les nombroses preguntes dels periodistes. 

El president en funcions havia assegurat dilluns que temptejaria en primer lloc el candidat del PSOEPedro Sánchez. L'abstenció dels 85 diputats socialistes és clau perquè Rajoy sigui investit president. No obstant, almenys el relat de Moncloa és un altre, més beneficiós per a Sánchez, que necessita temps, no només per pair el resultat (el pitjor de la història del partit) sinó també per virar cap a aquesta abstenció que alguns barons demanen ja directament al secretari general.

MISSATGE "MOLT CLAR" DE LES URNES

Notícies relacionades

Sáenz de Santamaría ha subratllat que les urnes han enviat un missatge "molt clar". "Els espanyols volen un Govern estable liderat pel PP", ha continuat abans de dir que l'opinió pública té dret a conèixer els avanços per a la formació del nou Gabinet, però "quan hi hagi conclusions i coses concretes, més enllà dels temptejos inicials". 

Rajoy, amb els seus 137 diputats, necessita arribar a 176 suports al Congrés dels Diputats si vol ser investit en la primera ronda. Si no, en la segona, hauria d'aconseguir més 'sis' que 'nos' dels 350 parlamentaris de la Cambra baixa.