LES PORTADES DE LA PREMSA

¿Govern de salvació PP-PSOE o govern en minoria a l'octubre sense Rajoy ni Sánchez?

'El Mundo' ressalta que Rajoy prepara una oferta irrebutjable; 'La Razón', que el PSOE s'obre a donar l'abstenció mínima per no haver d'anar a terceres eleccions

Doble avís editorial per a Rivera que caurà en la irrellevància si no negocia amb la Moncloa, i que no pretengui ser alternativa de poder, que només és frontissa

portada-pais-01-07-2016

portada-pais-01-07-2016

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La incertesa sobre quin govern podrà presidir Rajoy es plasma a les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona. Un quiosc en què Michelle Obama i la reina Letizia són el fil conductor -apareixen amb més o menys espai en cinc de les vuit primeres pàgines- i en què la premsa catalana dóna prioritat a assumptes locals.   

La magnitud del dubte està marcada per dues portades dels tres diaris de la capital del regne afins a la dreta. La d''El Mundo' carrega les tintes titulant "Rajoy oferirà a Sánchez un Govern de salvació nacional", i dramatitza l'anhel del líder del PP de presidir un Executiu de gran coalició amb el PSOE que aquest partit i els seus dirigents rebutgen. La de 'La Razón' ressalta que s'obre una escletxa per no haver d'anar a unes terceres eleccions: "El PSOE obre la via a donar una 'abstenció mínima' al PP. Cedirien només els diputats necessaris perquè el president fos reelegit". Tot això, segons Ana Oramas (Coalició Canària), al mateix diari, augura que "no hi haurà govern fins a l'octubre" i es formarà sense Rajoy ni Sánchez, perquè seran substituïts en els seus partits.

MERKEL PRESSIONA

Aquest és el jeroglífic que pinta avui el quiosc. 'El Mundo' completa això del govern de salvació nacional dient que Rajoy oferirà a Sánchez la vicepresidència i la meitat dels ministeris, que vol pactar els pressupostos i que, si amb això no n'hi hagués prou, reduiria l'oferta a només dos anys en lloc de quatre. L'editorial ho recolza ("Rajoy prepara una oferta que Sánchez no hauria de rebutjar") i per arrodonir-ho el rotatiu explica que la cancellera Merkel va instar Rajoy a formar govern amb rapidesa per estabilitzar Espanya davant la desestabilització del 'brexit'.

¿TERCERES ELECCIONS?

'Abc' destaca que Rajoy només pensa a pactar amb el PSOE, i l'editorial emplaça aquest partit ("El PSOE, obligat a negociar amb Rajoy"), però el director, Bieto Rubido, tem el pitjor. Això es llegeix a la seva columna ("¿Terceres eleccions?"): "Estem en el món al revés. Els que van perdre pretenen manar. És a dir, fer el que ells volen sense respectar la voluntat majoritària de la societat espanyola. (...) L'esperpent està servit. Els votants espanyols han rectificat els polítics, però aquests, per alguna raó, no es donen per al·ludits. Rivera i Sánchez volen fer impossible la governabilitat d'Espanya, però diuen que serveixen a l'interès general".

DOBLE AVÍS PER A RIVERA

I a 'La Razón', a banda del que s'ha ressenyat (aquesta abstenció mínima del PSOE -precisa un destacat en pàgines interiors-, "només operaria si C' s vota a favor del PP i les eleccions fossin irreversibles"), el gran editorial emplaça Rivera a comportar-se: "Ciutadans ha de negociar amb Rajoy o caurà en la irrellevància", es titula. També 'El País' dedica un editorial a Rivera ("Ciutadans busca identitat") per demanar-li que no vulgui ser alternativa de poder, que les urnes l'han deixat en frontissa i que assumeixi que és de centredreta.

L'ESQUERRA I EL 26-J 

De Podem i purgues, avui no hi ha res més. Però sobre el fiasco d'aquesta formació el 26-J -la premsa recull avui que aquest partit obre una consulta a les bases sobre això- i la sort de l'esquerra a Espanya, tenen aquesta encertada anàlisi de Javier Valenzuela al digital ‘InfoLibre’: "Disculpin que discrepi. Oblidin les enquestes: l'ascens del PP era previsible, Units Podem no va treure tan mal resultat i el PSOE no hauria de tirar coets".

DE MOROSOS I AMNISTIATS

Tots els diaris informen avui de la segona llista de contribuents morosos amb Hisenda espanyola per deutes superiors al milió d'euros a 31 de desembre del 2015. I al digital ‘El Diario’ segueixen desentranyant l'escàndol dels ‘papers de la Castellana’ i l'amnistia de Rajoy i Montoro als evasors. Aquí teniu aquest article resum d'Ignacio Escolar: “El preu i els noms de l'amnistia fiscal. Va ser tan barata que, en alguns casos, defraudar Hisenda sortia a tornar”.

TITULARS DE PORTADA

El País

"Estralls de l'ocupació"; "Les mentides del 'brexit"; "El PSC torna al model canadenc per a Catalunya"; "Díaz rebutja la gran coalició de Govern entre PP i PSOE"; "Hisenda registra Google a la recerca d'indicis de frau"; "Michelle Obama i la Reina, per la igualtat de gènere"; "Creix la llista de morosos fiscals a Espanya".

El Mundo

"Rajoy oferirà a Sánchez un Govern de salvació nacional"; "Michelle Obama: "S'exalça l'home que canvia bolquers..."; "Merkel insta Rajoy per telèfon a formar Govern com més aviat millor"; "La guerra fratricida dels 'tories' acaba amb el futur de Boris Johnson"; "Constructores i immobiliàries deuen al fisc més de 6.200 milions"; "Hisenda registra seus de Google a Madrid per evasió fiscal".

Abc

"La reina Letizia i Michelle Obama uneixen forces contra la desigualtat".

La Razón

"El PSOE obre la via a donar una "abstenció mínima" al PP. Rajoy convoca CC a l'espera que Sánchez es mogui del "no és no"; "Confidències a la Zarzuela"; "S&P rebaixa el nivell de solvència de la UE després de la victòria del 'brexit"; "La CUP demana a Puigdemont convocar un referèndum en un any"; "Del Bosque dimiteix i abandona la selecció"; "Dani Alves, Mario Conde i Dani Pedrosa, a la llista de morosos d'Hisenda".

Ara

"Ofensiva contra el fals autònom. Inspecció de Treball desmunta una cadena de subcontractació irregular a Telefónica"; "Hisenda investiga Google per frau fiscal"; "Una judoka d'elit que vol ser química forense"; "La nova Thatcher?".     

El Punt Avui

"Neix el nou BCN World"; "Neymar anuncia la seva renovació fins a l'any 2021"; "La subcontracta de Telefónica, multada"; "Hisenda actualitza la llista de morosos"; "La CUP vol una cimera per concretar el RUI"; "Autodeterminació per llei com a pla B del PSC".

La Vanguardia

"Hisenda escorcolla la seu de Google per frau fiscal"; "Activistes"; "Boris Johnson renuncia a substituir Cameron"; "Rajoy deixa temps al PSOE i obre el diàleg amb altres grups"; "El totxo encapçala la llista de morosos d'Hisenda"; "Els urbans ocuparan les zones de manters"; "La majoria entra amb un 7 a la universitat".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Sense remei. El 'top manta' s'enquista a Barcelona"; "4.768 morosos deuen 15.700 milions a Hisenda"; "Johnson no s'atreveix a liderar el 'brexit' que va impulsar"; "Barcelona World es redueix a dos casinos amb hotels".