Rajoy inicia els contactes per a la seva investidura

El president en funcions manté una primera conversa amb el dirigent de Coalició Canària Fernando Clavijo

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Tal com va anunciar dimecres, el president en funcions i guanyador de les eleccions, Mariano Rajoy, ha iniciat aquest dijous els primers contactes per buscar un acord que permeti la conformació d'un govern i li permeti reeditar el seu càrrec. El líder del PP va assenyalar dilluns el seu desig de parlar en primer lloc amb Pedro Sánchez. No obstant, La Moncloa ha informat que el cap de l'Executiu ha obert la seva ronda de contactes amb Coalició Canària, partit que podria ser necessari si el PSOE s'enroca en el seu 'no' a Rajoy i aquest ha de buscar una via alternativa, que passaria pel suport de C's, el PNB, Coalició Canària (CC) i el vot favorable o l'abstenció de Nova Canàries.

Rajoy ha mantingut una conversa amb el president de les Canàries i secretari general de CC, Fernando Clavijo, i segons fonts oficials han quedat que tornaran a parlar.

Malgrat aquest moviment del president, el vicesecretari d'organització del PP, Fernándo Martínez-Maillo, ha asseverat aquest dijous que la prioritat de Rajoy és conformar una gran coalició o arribar a un acord d'investidura amb el PSOE i Ciutadans. 

DISPONIBILITAT COMPLETA

Perquè es confirmi la legislatura, el dirigent conservador s'ha mostrat disposat a parlar de qualsevol tema. "Amb 137 escons137 escons un no pot pretendre portar a terme el 100% dels seus propostes”, va dir dimecres després de la reunió de la cimera de Brussel·les. “Escoltaré el que plantegin els altres”, va repetir en diverses ocasions.

Per això, la primera ronda busca temptejar en la resta de partits per comprovar si les seves reticències inicials són insalvables o hi ha algun tipus de "voluntat d'entesa”. De ser així, Rajoy designarà una comissió negociadora per baixar al detall. 

Notícies relacionades

Per fer-ho, el cap de l'Executiu recuperarà el document amb els cinc pactes nacionals que ja va proposar fa quatre mesos: el primer sobre ocupació, el segon sobre la reforma fiscal i el finançament autonòmic, un pacte social, un altre per l'educació i el d'enfortiment institucional. Un marc molt ampli en què espera trobar coincidències amb el PSOE i Ciutadans. 

I serà en aquesta taula de negociació on “escoltarà” les propostes de les altres formacions polítiques. El vicesecretari de sectorial del PP, Javier Maroto, ha deixat caure que el seu partit està disposat a parlar fins i tot de la reforma laboral, que va ser recorreguda pels socialistes, i també de la modificació de la Constitució.