RETORN A LES URNES

El PP confia en l'abstenció d'un PSOE "sense Sánchez" després del 26-J

L'equip de Rajoy assegura haver mantingut converses amb dirigents socialistes que avalen el seu optimisme

En les files socialistes s'assumeix que aquesta vegada el sentit de vot serà motiu de debat intern després de les eleccions

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El Partit Popular afronta la campanya amb la seguretat que tornarà a guanyar les eleccions generals, però amb la inquietud de quant li costarà –si ho aconsegueix–, formar govern. Alguns dels seus principals membres ja aposten per allargar la mà al PSOE, amb independència de quin sigui el resultat a les urnes i amb l’auguri que fan basant-se en els seus estudis d’opinió diuen que l’ara líder Pedro Sánchez no podrà seguir al capdavant de la seva organització després de la cita amb les urnes.

    Segons apunten alguns dirigents del PP, ja s’ha sondejat «amb el permís de Rajoy» homòlegs socialistes per conèixer quines possibilitats reals hi ha d’afrontar junts en la pròxima legislatura temes clau, ja sigui sota la fórmula de la gran coalició, del pacte parlamentari o d’una abstenció que implicaria un futur acostament. Això «amb independència» de si a Rajoy li surten o no els números aquesta vegada sumant els escons de Ciutadans. En aquest context, els conservadors afirmen que veuen les coses amb un cert optimisme i no temen una victòria que no acabi forjant un Executiu. Afegeixen en aquesta línia com a factor que apuntala les seves tesis les declaracions que recentment va fer el mateix Sánchez a Sitges, que va sostenir davant de desenes d’empresaris que no hi hauria en cap cas unes terceres eleccions.

LA POSICIÓ DE CIUTADANS

Això és el que corre en aquests dies de precampanya en la formació política de Rajoy, encara que s’han de destacar alguns matisos: encara són pocs els sondejos que garanteixin que el PP i Ciutadans poden aconseguir junts la majoria absoluta, de manera que aquest gest que s’anuncia envers el PSOE a partir del 27 de juny podria obeir més a la necessitat que a la virtut de buscar el pacte pel pacte. A més, Albert Rivera reclama cada dia que l’actual aspirant popular faci un pas enrere per poder avalar el PP en un futur, tenint en compte com complicaria –i molt– la vida interna del partit popular una aliança d’aquestes característiques si Rivera compleix la seva paraula.

    Respecte al fet que alguns socialistes, en converses informals amb els conservadors, es puguin mostrar conformes a situar-se en l’abstenció després de les eleccions si el PP aconsegueix un avantatge ampli no significa que aquesta posició sigui uniforme en l’organització. És cert que s’assumeix que aquest debat pot irrompre en les files socialistes en el període postelectoral, com ho és també que alguns sectors avancen que si arriba presentaran batalla per impedir que Rajoy o qualsevol popular pugui arribar a la Moncloa gràcies a ells. «Això seria la nostra mort en vida», argumenten els que defensen aquest punt de vista.

Notícies relacionades

    Sánchez, pel seu costat, va advocar ahir perquè es permeti governar aquell candidat que forgi més suports. És a dir: va reclamar que si es torna a donar la conjuntura que el PSOE i el partit taronja, en cas de repetir acord, tinguin més escons que el PP, els de Rajoy siguin els que se’n vagin a l’abstenció. I afegeix que no es pot comptar amb la seva. Els conservadors, per raons òbvies, prefereixen parlar de majoria en vots.

    En tot cas, el cap dels socialistes recalca que al que està «jugant» el PP és que el PSOE sigui tercera força, ajudant Pablo Iglesias perquè arribi el sorpasso. Mentrestant, la vicepresidenta en funcions Soraya Sáenz de Santamaría, va dedicar un seguit de floretes a Sánchez en una entrevista a Antena 3: va asseverar que el seu lideratge no és fort, que no té «personalitat» ni «idees clares» i que uns dies posa «una espelma a déu i una altra al diable». 

L''Espanya va bé' de Rajoy

Rajoy va participar aquest dimecres en un acte de ‘la marca Espanya’. Va presentar l'informe Mesías, que mesura la reputació externa del país. La conclusió del citat informe és que 104 de les variables que es mesuren milloren respecte al 2011 i 28 empitjoren. “L'Espanya d'aquest informe és l'Espanya que està sortint de la crisi”, va dir Rajoy, que va puntualitzar que en tot cas no és moment d'“eufòries”. És moment electoral. Segurament per això es va evitar explicar què empitjora (el nivell de corrupció per exemple) mentre que gairebé tots els ponents es van delectar a especificar-ne les millores.